Jag var närvarande på denna träff och tyckte väl att det var ganska bra ordnat med planeringen av detta område. Vad som förvånar mig idag i slutet av april 2025 är den påverkan på närmiljön som all denna maskinverksamhet har. Under träffen i februari satt jag tämligen långt bak och uppfattade inte allt som sades. Men det som jag uppfattade var att det skulle tas hänsyn till närområdet som i detta fall är Nyckelgatan på Sunnanå. Och här kommer min kritik: Som jag uppfattade det kom det inga informationer om att det skulle sprängas mycket i Rösberget eller Sunnanåberget som en del kallar det.
Nu har det sprängts åtskilligt. Somliga närboende på Nyckelgaten har fått se sitt porslin hoppa på kaffebordet. Jag tror att inte många förstod hur mycket av Rösberget som skulle sprängas bort. Det här måste vara en lärdom för kommande byggnadsprojekt. När det gäller bostadsområden så måste också frågan ställas om hur mycket bilism som ska accepteras i dessa klimatproblemens dagar.
Olov Wikström, Skellefteå
Svar direkt
Tack för att du deltog på informationsträffen. Vi uppskattar ditt engagemang och dina frågor. Under träffen informerade vi om de kommande sprängningsarbetena på de två södra tomterna i området. För att göra området tillgängligt och attraktivt för invånarna behöver vi under byggtiden spränga berg och jämna ut marken samt fylla upp vägar. Vi har genomfört en riskbedömning av vibrationerna från sprängningarna. Närliggande fastigheter som till exempel de på Nyckelgatan, har inspekterats och utrustats med vibrationsmätare för att säkerställa att vibrationerna håller sig inom säkra gränser.
För att minska behovet av att köpa och transportera material, spränger och krossar vi berget på plats. Detta är en del av vårt hållbarhetsarbete. Maskinerna och transporterna i projektet drivs av HVO100, det är diesel från växtriket. Det minskar klimatavtrycket och vi har även en helt elektrisk grävmaskin på området.
Området Backen uppfyller Skellefteå kommuns mål om 15-minutersstaden, det vill säga att service såsom skolor, mataffärer, vård och fritidsaktiviteter ska finnas inom 15 minuters gång- eller cykelavstånd. Sunnanå har också bra bussförbindelser. Genom detta skapar vi goda förutsättningar för att den framtida invånaren på Backen kan ta sig runt utan att använda just bil.
Nicklas Dahlberg, Projektledare, Skellefteå kommun