Hur vet man att stöten inte ska sättas in på annat och inte på åldersförändringar? Vi har nog med förtäckt diskriminering. Alla äldre kan dö vid ratten. Det får vi leva med. Det finns annat folk som tagit körkort och knappt kört några mil. Blir man inte dålig bilförare då?
Halvsanningar kan inte få styra besluten.
Det är också stor skillnad mellan storstad och småstad med trafikhets och orienteringsproblem, men GPS finns i de flesta bilar, så en sak mindre att hålla reda på. Gynnar väl äldre? Fler trafikljus, nya sänkta hastighetsgränser, gåfart, m.m. Äldre gör sällan omkörningar osv. Visst, komplicerade situationer vid korsningar och flera bilar, men vi kör knappt själva, trafikregleringen styr oss nästan helt.
Hur följer man upp och mäter om en indragning av bilkörningsrätten skulle förhindra de hypotetiska olyckorna som antas? Men också att äldre slutar självmant köra om de får åldersförsämringar. Ofta finns folk nära som kan påpeka. De vill så klart inte dö i och av trafik. Självbevarelsedrift. På landet behövs bilen till närmaste butik också.
Åsikten är att åtgärder ska vara relevanta och objektiva, samt att hänsyn kan tas för kompensatoriska egenskaper m.m. Lugnare körsätt, mer erfarenhet och mognad. 16-24-åringar är farligast i trafiken enligt statistiken och A-traktorer finns också. Är man aldrig för ung för att ratta ett fordon på två ton? Har man jämfört statistiken med äldre?
Det är alltså så, att det spelar ingen roll, för det är begränsningen som är spöket. Du är inte lämplig. Kontroller om man duger är alltid påfrestande för individen. Det kan bli dödsfall bara av det.
Blir det antaganden eller vem som är läkare som avgör? Överklaga? Vem vet bäst? Ingen kan veta. Bara antaganden. Reaktionsförmåga kunde vara en ingrediens. Vilken skillnad är det på 1 eller 3 sekunder att reagera? Var ska man dra gränsen?
Man blir inte yngre, men erfarnare och mindre hetsig i trafiken. Dessutom finns ingen statistik som befäster att de äldre oftare än yngre råkar ut för olycka i en slags adekvat kausalitet till ålder. Nästan alla kan få körkort oavsett reaktionsförmåga eller diverse lyten. De får åka tryggt utan extra kontroller. Teoriprovet kanske blir nästa?
Mer kontroller av äldres kognitiva och medinska status
Nytt EU-beslut i ryggen, kontroll vid sjuttiofem och sedan varje år efter åttio. Som vanligt blir det trubbiga instrument, men ändamålet helgar medlen, skriver dagens insändarskribent ULF.
Äldre är inte nödvändigtvis sämre bilförare menar "ULF". Mannen i bilen har inget med texten att göra.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.