Köttkrisen är inte problemet – men köttkonsumtionen är det

I stället för att slå larm om brist på kött borde vi ifrågasätta varför vi äter så mycket av det. Vårt matsystem är ohållbart – både för klimatet, hälsan och djuren. Det är dags att styra om resurserna till en växtbaserad framtid. Detta skriver Ami Niglöv.

Arkivbild från ett norskt slakteri.

Arkivbild från ett norskt slakteri.

Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix/TT

Insändare2025-08-05 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stället för att larma om att det är brist på kött borde vi ställa oss en mer grundläggande fråga: Varför äter vi så mycket kött i Sverige?
Vi lever som om vi hade mer än fyra jordklot. 

En av de främsta orsakerna är vår höga konsumtion av animaliska produkter – kött, mjölk och ägg. Dessa livsmedel är resurskrävande, klimatbelastande och ineffektiva att producera. Att det tar minst tre år innan en ko "ger" kött visar just detta: att omvandla växtnäring till animalisk mat är en omväg vi inte har råd med.

Artiklar de senaste dagarna beskriver en kris i köttproduktionen – men den riktiga krisen handlar om vårt ohållbara matsystem. För att maten ska räcka till alla, för att skydda klimatet, för vår hälsas skull och inte minst för djuren, behöver vi kraftigt minska konsumtionen av animaliska livsmedel.

Bönderna är viktiga – både för vår matförsörjning och vår krisberedskap. Men lösningen är inte att försöka rädda en köttindustri som bygger på föråldrade mekanismer. I stället bör samhällets resurser användas till att stötta lantbruket i omställningen till växtbaserad matproduktion och hållbar energiproduktion. Andra länder har redan börjat gå före – i Belgien får grisproducenter ersättning för att avveckla, just för att minska klimatpåverkan.

Att minska köttkonsumtionen är inte ett hot mot vår framtid. Det är en nödvändighet för att vi ska ha en framtid.