Hur tänker socialen? Jag vill bo närmre mitt barn

Skribenten tycker att hen har hamnat i en hopplös situation och önskar hjälp av kommunens socialtjänst att hitta ny bostad. 
Socialtjänsten svarar direkt och förklarar reglerna för hjälpen de kan ge.

Var ska vi bo? Skribenten söker bostad närmre barnets familjehem.

Var ska vi bo? Skribenten söker bostad närmre barnets familjehem.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2025-05-16 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det så svårt att få hyra en lägenhet närmare stan och socialen hjälper inte till att stå på kontraktet även fast man har betalningsanmärkning. Socialen hjälper inte heller mammor eller pappor att få flytta närmare sina barn så dom kan träffas mer och skapa ett starkare band. Sen finns det möjlighet att barnen kan flytta hem till sina biologiska föräldrar men det går inte för man bor för långt bort från skolan och kompisarna.

För socialen säger att man får hyra av en privat hyresvärd. Men man får inte hyra någonstans idag för hyresvärdarna har krav att socialen ska stå på kontraktet om man har betalningsanmärkning. 

Det står stilla för vissa för dom kommer inte vidare med jobb för det blir för långt att pendla mellan och dom blir kvar och har försörjningsstöd. 

Så ibland undrar man om socialen verkligen vill hjälpa barn att komma närmare sina biologiska föräldrar eller att man ska komma vidare och få ett arbete. 

Skelleftebo

Svar direkt:

Tack för din insändare och för att du delar med dig av en viktig och högst aktuell fråga. Din beskrivning speglar den frustration som många känner när det gäller att hitta en bostad, särskilt när man har betalningsanmärkningar. 

Socialtjänsten har inget särskilt ansvar för att föräldrar till placerade barn ska få bostad i centrala stan eller i närheten av barnet. Om bostadsbehovet kan lösas spelar det geografiska läget liten roll, utifrån lagens perspektiv.

Vid akut hemlöshet, där exempelvis härbärget inte är lämpligt, kan kommunens mottagningsenhet i vissa fall bevilja akuta boendelösningar. Men den enskilde har fortfarande eget ansvar för att göra allt i sin makt för att lösa sin boendesituation långsiktigt.

De som söker stöd i boendefrågor får information av Mottagningsenheten om den enskildes skyldigheter i frågan. De får även en lista på befintliga fastighetsägare och hyresvärdar i kommunen. 

Den enskilde har alltid möjlighet att ansöka om stöd och utreds enligt rådande lagstiftning. Men om den enskilde på egen hand kan få ett boendekontrakt anses bostadsbehovet uppfyllt oavsett var i kommunen bostaden ligger.

Reglerna i socialtjänstlagen innebär att var och en i första hand är skyldig att försörja sig själv och sin familj utifrån sin egen förmåga. I det ansvaret ingår att ordna bostad.

Linda Larsson, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen, Skellefteå kommun