Glöm inte bort gammelmaten

Skribenten vurmar för den gamla maten, som här klimpmjölk som avnjuts i Gallejaur för några år sedan.

Skribenten vurmar för den gamla maten, som här klimpmjölk som avnjuts i Gallejaur för några år sedan.

Foto: Malin Johansson

Insändare2023-07-29 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Satt och pratade med några "äldre" vänner i kväll. (bara 15 år äldre, jag är själv 52). Kom fram till att maten vi åt som barn håller på att försvinna. Hur många barn idag har ätit "blaita ve fläske" till lunch? (Det är dopp i gryta, men väldigt vanlig lunch och middag på landet)

Vet ens en vuxen människa idag, vad "skepalt'n, klobba eller hastpalt är? (Med vuxen menar jag under 50 år gammal.)

Klimpmjölk med socker och smör? "Gråpalt'n" som min mamma fortfarande kokar om jag är jättesnäll. Den har nog inte smakats av många under 60 års ålder. Gjord på kornmjöl som bas tror jag. Inte en enda potatis fanns i köket.

Rispalt! Har någon förutom jag och min dåvarande flickvän ätit detta? (det var nytt för mig 1998 och ingen har hört om den sedan dess)

Hur många av era barn har ätit en "bruttu" till frukost? Jag är uppvuxen på det, med lingon och en kall korvskiva eller två. Hade man tur, fanns det sidfläsk i kylen.

Det är för mig lite skrämmande att den här typen av mat bara skall försvinna. Sådan mat man åt på bondgårdarna förr, för att faktiskt klara det dagliga jobbet. Det vore dags att någon som kan och vill, kör en matkurs på gammelmaten, jag har garanterat missa många.

Snälla om någon tar tag i detta ... lär då folket att stuvade makaroner görs utan mjöl. Enbart kokning i mjölk. (Man får tillsätta socker) Det kallas redning om man har mjöl i ... och det smakar bajs.

Medborgarskolan ... En kurs för er kanske?