Föräldrar till missbrukare i Skellefteå får inget stöd

Det finns stora brister i systemet för att hjälpa både missbrukare och deras föräldrar tycker dagens insändarskribent. Svar ges direkt av representanter från socialtjänsten.

Roger Marklund, socionom på rådgivningen Oden i Skellefteå kommun.

Roger Marklund, socionom på rådgivningen Oden i Skellefteå kommun.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2025-07-03 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialtjänsten måste bli bättre på att se anhörigperspektivet i missbrukarvården och samarbeta med föräldrarna men de vill inte lyssna på oss i den här kommunen. Socialtjänsten har ett ansvar för att ge stöd till föräldrar som har barn med drogproblem, det stödet finns inte i Skellefteå kommun. Att bli lyssnad på och tagen på allvar är det viktigaste stödet en förälder till ett missbrukande barn vill ha. Men i vår kommun vill ingen lyssna.

Det finns stora brister i hjälpsystemet. Våra vuxna barn slussas mellan beroendevården, socialtjänsten och olika praktikplatser utan att någon tar ett övergripande ansvar. Det är också en stor brist på bra eftervård och uppföljning efter en insats som behandling. Då får föräldrar rycka in och det kan röra sig om 40-åriga barn med komplexa problem och om 70-åriga föräldrar som då ska ta hand om en vuxen person med narkotikaproblem.

Såhär får det inte vara, det måste finnas professionella stödinsatser. Det är dålig samverkan mellan myndigheter och det saknas ett helhetsansvar.

Ledsen och trött förälder till ett vuxet missbrukande barn 

Svar direkt:

Stöd till föräldrar, och andra anhöriga till människor med alkohol- drog- eller spelproblem, finns inom Skellefteå kommuns socialtjänst. Rådgivningen Oden, som är en del av kommunens öppenvård för vuxna, har lång erfarenhet av att ta emot anhöriga som är i behov av råd och stöd. Vi träffar ungefär 200 anhöriga varje år och stödet erbjuds både i enskilda samtal, och/eller i grupp tillsammans med andra anhöriga. Det är beklagligt om du som orolig förälder inte har upplysts om detta och erbjudits kontakt med Rådgivningen Oden. Du är naturligtvis välkommen att höra av dig till oss och vi hoppas att vi kan vara till hjälp för dig i din svåra situation.

Det stämmer att ansvaret för att erbjuda stöd och behandling till personer med beroende av alkohol och/eller droger är delat mellan kommunens socialtjänst och regionens beroendevård. Det ställer stora krav på ett bra samarbete för att personer inte ska hamna mellan stolarna. Även här är det beklagligt att din familj har dåliga erfarenheter. Ett verktyg som används för att minska risken för det är SIP (Samordnad individuell plan) där man gör en gemensam plan och tydliggör vem som ska göra vad mellan de olika huvudmännen. Ditt vuxna barn kan begära att en SIP upprättas om hen pratar med sin kontakt inom socialtjänsten eller beroendevården.

Roger Marklund, vuxenbehandlare, Rådgivningen Oden

Jenny Åkerlund, enhetschef Öppenvården vuxen, socialkontoret, Skellefteå kommun