Få inte hjärtstopp sydväst på stan

Hjärtstartare bör det finnas många av. HLR som med snabb insats räddar liv och fler liv ju snabbare och bättre den sätts in. Detta anser dagens insändarskribent som tycker att det saknas hjärtstartare i vissa delar av staden. Skribenten får idag svar direkt från kommunen.

Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har ökat – utvecklingen har dock stannat av. Arkivbild.

Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har ökat – utvecklingen har dock stannat av. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Insändare2025-07-04 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många människor, inte bara inom sjukvård, får HLR-utbildning så att de vid hjärtstopp snabbt kan starta med hjärtkompression och ventilation. Sen behövs ofta tillägg med hjärtstartare. När hjärtstartare finns tillgänglig ska den användas, både för diagnostik och för behandling. De är oftast halvautomatiska, med tydliga instruktioner, elektroderna klistras på bröstkorgen som det visas på en bild. Sen analyserar defibrillatorn hjärtrytmen utifrån ett EKG. Är det lämpligt att ge defibrillering så ger apparaten besked om det i sin högtalare och så följer man anvisningen och trycker man på knappen, och fortsätter därefter HLR.
Om strömstöt inte ska ges då får man veta det, och fortsätter HLR tills räddningspersonalen kommer, och tar över.

Siffror jag kunnat få fram visar att det i Skellefteå finns 106 registrerade hjärtstartare inom kommunen, varav drygt 80 i tätorten. På Sunnanå och på Sörböle lyser de däremot med sin frånvaro. Det finns två på Campus, en på OKQ8, och en till en bit upp efter Burträskvägen. Men väster om E4, och Burträskvägen i övrigt, hittar jag inte en enda. Det finns till en början skolor, förskolor, Sunnanå idrottsplan, travbanan, liksom äldreboenden där de kunde placeras. Men helst också på många andra ställen. 

Så, har kommunen någon idé om hur man i dessa stadsdelar, i framtiden bättre ska kunna få hjälp med defibrillator vid akut sjukdom med hjärtstopp?

Lars Henningsson

Svar direkt:

Hjärtstartare finns idag i anslutning till flera av Skellefteå kommuns anläggningar och verksamheter, liksom hos andra aktörer som företag och föreningar. Varje aktör som har en hjärtstartare är ansvarig för underhåll och registrering. För närvarande pågår ett arbete med en översyn över de hjärtstartare som finns utplacerade av kommunen och där kommunen också hanterar registreringen i Sveriges hjärtstartarregister. 

Jag vill passa på att skicka med en uppmaning till de aktörer utöver kommunen som har hjärtstartare att se över om dessa är registrerade på Hjärtstartarregistret. Att se till att denna livräddande apparat finns på många platser, rätt platser och med stor åtkomlighet är en uppgift som flera aktörer i samhället behöver samarbeta kring.

 Tomas Teglund, ordförande i nämnden för support och lokaler