Det är vi knegare på golvet som är brukarnas bästa

Har lyssnat på delar av Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde (den 29/4) specifikt delarna som berör äldreomsorgen och hur det ser ut för oss som arbetar med våra äldre.

Skribenten skriver om äldreomsorgen i Skellefteå, politiken och knegarna på golvet.

Skribenten skriver om äldreomsorgen i Skellefteå, politiken och knegarna på golvet.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-05-07 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har alla valt just detta yrke för att vi vill arbeta med de människor som byggt upp Sverige, ge något tillbaka som glädje, bra omvårdnad och sätta guldkanter på vardagen. Hör Iosif Karambotis (S) gång på gång prata om ”brukarnas” bästa utan att förstå att det är vi som är brukarnas bästa. 

I åratal har vi på golvet skrikit högt utan att bli hörda, fram till idag när Per Boström (KD) lyfte fram citat från oss knegare på golvet. Vi har skrikit om ohållbara scheman, delade turer och för många helger. Vi får mindre och mindre tid med familjen och vännerna.

Karambotis tycker att lösningen är en förtätning av helgerna, ja ni läste rätt ännu fler helger. Han säger att det beror på att det är svårt att rekrytera ny personal. Att kommunen har svårt att rekrytera ny personal och behålla befintlig är inte konstigt det behöver man inte vara ett geni för att räkna ut.

Sjukskrivningarna är många, vi arbetar ofta med 0-vik (för lite personal). Ett tecken som med all tydlighet visar på en dålig arbetsmiljö.

Han pratar även om att vi får lägga önskescheman men dessa ändrar schemacenter till oigenkännlighet. Även detta bygger upp en stressfaktor inför varje ny schemaperiod. Vi är stressade inför varje helg då någon kan vara sjuk och vem jobbar man då med? Orutinerad vikarie utan delegering?

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun, påstod som svar till Skärgårdshemmet att det inte finns budget för att tillmötesgå villkoren i skrivelsen. Men det finns plötsligt 10 miljoner för att hyra in undersköterskor över sommaren.