Demokratin på tillbakagång i världen

Skribenten skriver om demokratins nedgång i världen.

Skribenten skriver om demokratins nedgång i världen.

Foto: Camilla Lillsebbas

Insändare2024-05-02 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Förenta Nationerna fanns efter andra världskriget ett 10-tal länder med demokratiska styren. De ökade snabbt i antal och var i början av 2000-talet 125 med någorlunda demokratiska styren. Sedan dess har antalet demokratier i världen enligt samma källor minskat till mindre än hälften, eller 60 stycken, Vi västerlänningar fördömer med rätta de länder som inte är demokratier och beklagar de förhållanden som berörda folk måste leva under.

Vad är det då som förklarar demokratiernas minskande antal under de senaste 20 åren och folkets rop på och framröstande av ledare som närmast uppträder som högerextrema clowner.

Rädslan för repressalier om man röstar mot ledningens önskan är en viktig orsak men troligen minst lika stor är demokratiernas dekadens under senare år. Den där snabbt ökande sekulariseringen, droganvändningen, kriminaliseringen, kommersialiseringen, sexualiseringen är minst lika stor anledning.

Demokratiernas omtolkning av yttrande- förenings- demonstrationsrätten samt andra friheter så att åtminstone journalister-, konstnärer- samt personer med de ”rätta” politiska åsikterna skall stå straffria nästan vad de än säger och gör, är också viktiga orsaker till att demokrati inte är så självklart första val längre. Tror någon att stiftarna av våra grundlagar menade att hädelser, bränning av biblar, koraner, andra heliga skrifter och symboler för svenska eller utländska trosriktningar skulle kunna ske opåtalt saknas viktig historiekunskap.