Hockeybloggen

Växjös Joel Persson (mitten) jublar med lagkamraterna efterett mål i semifinalspelet mot Malmö. Arkivbild.
Växjös Joel Persson (mitten) jublar med lagkamraterna efterett mål i semifinalspelet mot Malmö. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Växjöbackens osannolika resa: ”Tränaren väckte mycket inom mig”

För ett år sedan spelade han ishockey i division 1 och jobbade som elevassistent. Nu ska Växjös succéback Joel Persson, 24, jaga guld i SM-finalserien mot Skellefteå. ”Det är rätt otroligt”, säger Persson vars lyckosamma hockeyresa kan ta honom ända till NHL.

Man skulle kunna tänka sig att skåningen från Osby behöver nypa sig i armen för att testa om det här verkligen är på riktigt.

Men det tänker han inte göra. Åtminstone inte ännu.

– Jag försöker att inte fokusera så mycket på det och bara tänka på var man är i dag. Det där får man kanske tänka på när säsongen är över. Jag tror det är viktigt att fokusera på här och nu, säger han.

TT: Och vad känner du över nuet?

– Vi har ett väldigt bra lag och har stor chans att gå hela vägen. Vi har gått starkt hela säsongen och har alla ingredienser för att lyfta bucklan om nån vecka, säger den spelskicklige backen som blev tvåa i backarnas poängliga i grundserien på 34 poäng, sex mål och 28 assist.

Jobbade i skola

På Växjös väg fram till SM-finalserien mot Skellefteå, start på tisdagskvällen på hemmaplan, har det blivit tre slutspelspoäng, ett mål och två assist.

Fantastiska siffror av en kille som för ett år sedan hade en 85-procentig tjänst som elevassistent på en skola i Osby och på kvällstid körde fem mil enkel väg för att träna med division 1-laget Kristianstad.

Det var där tränaren och förre backprofilen Mats Lusth – som nyligen räddade Mora kvar i SHL – såg potentialen.

– I fjol hände mycket, jag fick en bra utveckling i ett bra lag med många skickliga spelare och en tränare som väckte mycket inom mig. Han frågade vad jag ville med min hockey, i början förstod jag inte riktigt vad han menade, men polletten föll ned efter hand. Det var väldigt skoj.

Overkligt samtal

Att det skulle räcka till SHL-spel fanns dock inte i hans värld. Persson hade anbud från allsvenska klubbar – "runt fem lag" – och när Växjö hörde av sig beskriver han känslan som "overklig".

Om det faktum att han tog en plats direkt hos guldfavoriten och dominerat i SHL, säger han:

– Jag hade inget att förlora. De värvade ju mig av den anledningen att de gillade hur jag spelade och då ville jag fortsätta så och utveckla det.

Redan i januari rapporterade kanadensiska Sportsnet att sex NHL-klubbar – däribland NY Rangers och Nashville – följde Persson noga. Sedan dess har det tillkommit fler. Men om han tänker slå till direkt vet han inte.

– Vi får se. Jag och min agent har sagt att vi tar det där efter säsongen.

Som sagt. Det är här och nu som gäller. Och ett Skellefteå som lyft ordentligt under slutspelet och slagit ut högre rankade Färjestad och Djurgården.

– De har ju mycket rutin i det laget, en förstakedja (Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindolm) som är väldigt bra och rutinerad och som gjort flera säsonger i KHL, NHL och spelat VM och OS tillsammans. Det är klart att de grabbarna tänder till lite extra när det väl gäller.

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut