Hockeybloggen

Djurgårdens Marcus Högström.
Djurgårdens Marcus Högström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vändningen: Högström anmäld till disciplinnämnden – kan missa AIK-matchen

Tisdagens match mellan Djurgården och Rögle resulterade i att Djurgårdsspelaren Jesper Pettersson anmäldes till disciplinnämnden och senare stängdes av två matcher för skallning. Nu har även klubbkamraten Marcus Högström anmälts efter att SHL och Svenska ishockeyförbundet gjort gemensam sak.

I slutet av matchen delade Marcus Högström ut en högerkrok mot Rögles Dennis Everberg. Det slutade med att Everberg fick hjärnskakning, men det blev aldrig någon anmälan till disciplinnämnden.

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink förklarade att det berodde på att Djurgårdsbacken hade handsken på sig när han nitade Everberg.

– För att det ska anmälas till disciplinnämnden ska det vara något grövre, sa Thorsbrink på onsdagen.

Anmäls inte efter slaget: "Ska vara grövre"

På onsdagskvällen valde dock SHL, i samråd med Svenska ishockeyförbundet, att driva frågan vidare och göra en gemensam anmälan till disciplinnämnden för att söka praxis gällande situationen.

– Gårdagens situation visar på tolkningssvårighet i regelverket och det behöver vi se över, säger Tomas Thorsbrink till SHL:s hemsida och tillägger.

– Gällande slagsmålsituationer tar regelverket upp en rad kriterier till att en situation kan anmälas vidare till disciplinnämnden. I situationen från igår tar regelverket till exempel inte upp sekvenser där en spelare håller i samt utdelar slag mot huvudet där en annan spelare saknar hjälm. Därför väljer vi nu att pröva frågan tillsammans med ishockeyförbundet för att få tydligare tolkning i regelverket framöver.

Beslut om Marcus Högström stängs av eller inte väntas under torsdagen. Samma kväll spelar Djurgården bortamatch mot Skellefteå AIK.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut