Hockeybloggen

Usel mittenperiod förstörde Skellefteå AIK:s kväll

En 2–1-ledning förvandlades till underläge 2–4 i den andra perioden efter att AIK:s försvarsspel var direkt uselt.

Starten var riktigt, riktigt bra från AIK:s sida. Man tog kommandot och skapade chanser – ett övertag som ledde till ett powerplay, som i sin tur ledde till 1–0 signerat Jonathan Pudas efter ett direktskott från blå.

Efter det kom LHC in i matchen mer och mer. Och efter lite turligt flipperspel, och efter att Mantas Armalis inte lyckades få tag på den studsande pucken, så kunde Broc Little trycka dit 1–0. Men innan första perioden var över han vi bevittna ett riktigt klassmål när Rickard Hugg sprätte dit 2–1 i första krysset när AIK spelade boxplay.

Men där var det roliga slut för AIK.

Andra perioden blev nämligen som vädret i Skellefteå just nu – ett trist grått mörker. Det var försvarsspelet – över hela banan – som raserade. Tydligast märktes det framför det egna målet där AIK var direkt svaga och förlorade mängder av dueller. Lite märkligt med tanke på att man tränat på den detaljen extra hårt i veckan.

2–2 kom efter en styrning framför mål, när Patrik Lundh vann duellen och fick en klubba på pucken. 3–2 kom i powerplay när Petter Granberg inte klarade av att hålla undan store Jarno Kärki, som då kunde raka in en retur.

Bara 17 sekunder senare så skar en genomskärare rakt igenom hela AIK-laget, och i ett två mot ett-läge serverade Filip Karlsson Patrick Lunch, som satte 4-2 i tom kasse.

I tredje så spelade AIK upp sig och gav sig själv chansen att komma ikapp. Och när Jacob Olofsson turligt, efter dubbla studsar på LHC-spelare, satte 3-4 så blev det spänning i matchen.

Men istället för 4–4 lyckades Joe Withney sätta 5–3 i tom kasse.

Och här var det andra perioden som förstörde AIK:s kväll. Det spelar ingen roll vilka man möter – det går inte att ramla ihop defensivt på det sättet som AIK gjorde i mellanakten.

*****

Fem saker:

* Rickard Hugg var pigg och gjorde ett drömmål. Fick också förtroende i slutet i spelet sex mot fem. En positiv utveckling för forwarden.

* Petter Granberg fortsätter ta onödiga utvisningar. I kväll blev det två stycken även om den första var något hårt dömd.

* För ofta tappar AIK markeringen kring egen kasse och förlorar även kamperna.

* Jonathan Pudas gjorde mål och satte en snygg open ice-tackling i tredje perioden.

* Möller delade ut en tackling som tog i huvudet på en LHC-spelare. Men det var en ren olyckshändelse då båda sträckte sig efter pucken. Så helt rätt av domarna att inte ta någon utvisning. För det är lätt hänt att göra det när det tar i huvudet.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut