Hockeybloggen

Philip Broberg mellan Wayne Gretzky och Ken Holland.
Philip Broberg mellan Wayne Gretzky och Ken Holland. Foto: Jonathan Hayward

Broberg valdes som förste svensk i NHL-draften

Skellefteå AIK:s nye backtalang Philip Broberg valdes som förste svensk i NHL-draften 2019. Nummer åtta totalt av Edmonton Oilers.

I intervju med Norran tidigare i veckan så berättade Broberg om hur mycket han såg fram emot draften. Då blev det också tydligt att han verkligen är intresserad av NHL och draften, då han kunde räkna upp de 15 första lagen och i vilken ordning de valde.

Det hela slutade med att han valdes som nummer åtta av Edmonton Oilers vilket betyder att Broberg blir lagkamrat med bland annat Skelleftesonen Adam Larsson och superstjärnan Connor McDavid.

– En underbar känsla att bli draftad, det man drömmer om hela livet. Nu är jag väldigt glad att vara i Edmonton Oilers, sa Broberg i Viasats sändning.

– Han spelade riktigt bra i U18-VM, En stor back med skills, så vi är väldigt exalterade och är säker på att vi fått en riktigt bra spelare, sa Oilers GM Ken Holland.

Att Broberg valdes som nummer åtta innebär att han är den femte genom tiderna från Skellefteå som väljs i den första rundan. Han är tvåa på den listan och etta är just Adam Larsson, som valdes som nummer fyra.

Tittar vi på dagens Skellefteå AIK så finns även Filip Berglund som tillhör Edmonton.

Som andra svensk i draften gick Brynäs backtalang Victor Söderström, som valdes som nummer elva av Arizona Coyotes.

Etta totalt gick amerikanske centern Jack Hughes, som valdes av New Jersey. Tvåa var finske Kaapo Kakko, som valdes av New York Rangers.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut