Hockeybloggen

AIK fick inte de nya serieledarna på fall när Örebro tog sin fjärde raka seger

Det blev en tuff hemmamatch för Skellefteå AIK när Örebro kom besök. Matchen slutade med en 1–2-förlust där resultatet skickade närkingarna upp i historisk serieledning.
Mathias Bromé gör 1–0 bakom Mantas Armalis.
Mathias Bromé gör 1–0 bakom Mantas Armalis. Foto: Erland Segerstedt/TT

AIK fick ett superläge efter bara någon minut i första perioden när Jesper Frödén snodde pucken av hemåtbackande Örebrospelare och var nära att komma till ett fint avslut. Jordan Boucher fick ett liknande läge mot Mantas Armalis då Jonathan Pudas drog omkull i egen zon och AIK-försvaret inte hann bromsa upp attacken.

Sen när klockan stod på 16.43 snodde Mattias Bromé pucken av Nisse Burström, som hade ställt om för att attackera åt andra hållet, men Bromé vände på biffen till Örebros favör och prickade in pucken i första stolpen med en backhanddragning.

Patrik Norén fick sen sätta sig två minuter på bu-bänken för tripping och AIK:s boxplay fick då bekänna färg mot Örebros PP – och lyckades hålla emot.

Pudas missade ett skott vid blå, vilket gav Örebro en ny chans att vända om blixtsnabbt och kom två mot en i en rasande fart där Ludvig Rensfeldts pass över till Bromé var sylvass. Men Armalis räddade målskyttens försök i grevens tid.

Även Ryan Stoa avväpnade AIK pucken snabbt och rappt och tog sig in på kassen, men då gick Armalis ut långt från kassen och skickade iväg pucken.

Stefan Warg åkte ut två minuter för tripping med cirka tre minuter kvar av perioden. Och den försa PP-kedjan, där nu även Tuomas Kiiskinen ingår, ställde på för fullt i Örebros zon. Men de klev av utan resultat, trots två skott från Oscar Möller och Jocke Lindström. Nästa kedja, som blivit kända för att köra hårt med ”junior-snurren”, sattes in. Men även de gick lottlösa ur striden innan Wargen släpptes ut från sin isolering.

En minut in i andra perioden försökte Adam Pettersson kvittera i slottet efter att ha vunnit pucken snabbt, men Dominik Furch plockade ned den säkert.

Efter fem minuters spel åkte Rensfeldt ut för hooking, men AIK:s PP lyckades inte ta sig igenom Örebros boxplay-mur som gång på gång stoppade upp. Frödén kom närmast med ett skott, men Marcus Weinstock stod i vägen.

Örebro fortsatte gasa när halva perioden var spelad och kom i flera farliga lägen med både Shane Harper och Kristian Näkyvä där Armalis hade det svettigt gång på gång. Bromé åkte också förbi AIK:s bås under en avblåsning och räckte ut tungan.

Men sen gav Jocke svar på tal när han sköt in 1–1 i borte krysset där Furch inte hade koll. Och i nästa tekning åkte målskytten på en två för slashing. AIK:s boxplay stod emot och höll undan Örebro.

I slutminuten åkte Glenn Gustafsson ut en tvåa för interference efter att han tacklat WIngerli in i målburen. AIK satte press ända in i det sista, men gick av isen utan PP-mål.

I inledningen på tredje åkte Pudas och Jonas Rask ut bägge två efter gurgel i mittzon. I fyra-mot-fyra-spelet behåll AIK pucken i sin ägo och Jocke avfyrade ett stenhårt skott i magen på Furch. AIK prövade en favorit i repris, men med Jockes skott på samma sätt från andra hållet, fast Furch var lika uppmärksam där också.

Under ett AIK-PP, efter att Stoa trippat Philip Broberg bakom egen kasse, försökte AIK febrilt att ta ledningen. Men Örebro tryckte tillbaka hemmalaget.

Weinstock tog tillbaka ledningen när han kyligt dribblade bort Pudas i AIK-zonen och sprätte in pucken till vänster om Armalis med ett handledsskott.

Daniel Muzito-Bagenda åkte på en slashing när Pudas får klubban avslagen med fem minuter kvar av matchen och AIK försökte ta kontroll på läget. Möller avlossade ett skott från blå, men Kiiskinen som stod placerad framför Furch fick inte tag på returen. Filip Berglund försökte även han med ett skott, men trafiken framför kassen satte stopp. I nästa spel blev det ett rejält gurgel framför Örebros mål där AIK-spelarnas frustration över underläget var påtaglig.

Matchen slutade till sist med en 1–2-vinst till gästerna och gick upp i sin första serieledning någonsin i SHL.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut