Den 5 mars är det dags att kora den bästa aeropressmakaren i världen. Men tyvärr kommer Anders inte att åka dit – trots att han gärna vill. World AeroPress Championship, som det kallas, kommer att se lite annorlunda ut i år.
– Det blir en digital tävling då Australien har stenhårda inreseregler på grund av pandemin, säger Anders.
Men hur tävlar man då i kaffe på andra sidan jordklotet?
– Vi kommer att skicka in recept och så tillagas kaffet där nere.Det är ingen av de tävlande som åker ner. Lite tråkigt är det – men det är ju en stor apparat och det är 500–600 tävlanden, konstaterar han.
Ett team av utvalda surrogatbaristor kommer att utföra recepten i Melbourne, på Bureaux Coffee. En tävling som kommer att kunna följas on-line för de som är intresserade.
När han vann SM använde han böner från Kayumbu i södra Rwanda och receptet tog han då fram väldigt sent. Nu har han valt en annan geografisk väg.
– Bönerna kommer från Guatemala och heter Finca Nohelia.
De kommer från farmen Noelia som ligger i provinsen San Marcos. Bönorna är skördade mellan februari och april 2020. Och smaken är noga beskriven som sockrig, söt, mjuk och balanserad med en tung munkänsla av rik choklad, äpple och mogna mörka körsbär.
– Det är en lite speciell smak, säger han.
Som kanske sticker ut?
– Nja, inte än i alla fall. Vi får se hur det går, säger han och skrattar.
Men framgångsreceptet att ta fram receptet sent kommer han att använda sig av även denna gång. Bönorna dök upp hemma i Bergsbyn bara en dryg veckan innan tävlingen.
– Jag fick bönorna igår, läs onsdag, och provade en gång i går kväll och en gång i morse och nu ska jag hem på lunchen och prova en gång till. Men det blir fler gånger.
Han blir faktiskt inte ende svensk i tävlingen.
– Nä, det är en annan svensk som är med – men han tävlar för Spanien.
Naturligtvis skulle han hellre åkt till Australien – där han bland annat planerat för att besöka en kaffefarm. Då Australien är lite av ett Mecka i kaffevärlden såg han det också som en studieresa.
– Det är lite synd – men det är väldigt många som är inne på Instagram och på andra sociala medier och det har blivit mycket kontakt med de andra tävlanden ändå.
Då är frågan vad han hoppas på av själva tävlingen.
– Det är ju egentligen bara en kul grej – men skulle jag gå vidare från första omgången skulle det vara väldigt stort.
Tävlingen avgörs natten mellan 4 och 5 mars.
– Det blir till att vara vaken hela natten och kolla på nätet och se hur det går.
Men du kanske kan dricka lite kaffe för att hålla dig vaken?
– Jo, det kommer jag nog att göra, säger han och skrattar igen.