Den här veckan pågår en utställning av julkort i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Norsjö. Samlingen tillhör Lars Israelsson, Bastuträsk, som själv på plats för att visa och berätta under invigningen.
För honom väcktes intresset när han på 1980-talet flyttade upp till Gällivare och kom i kontakt med hembygdsföreningen. Då var det en man som visade honom julkort som hans farfar ritat 1905.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Motivet – när tomtarna kom till Gällivare – fick Lars att tända direkt och snart hade han sett till att julkorten gavs ut i nytryck.
Sedan dess har han sparat och det har lett till en samling med många olika varianter. Här finns de klassiska röda tomtarna, men också en grupp julkort med motiv från olika orter i Norsjö kommun som Lars hittade på Björks lanthandel i Kusfors.
Eftersom hustrun Patricia kommer från Storbritannien får familjen även många julkort därifrån. De skiljer sig en hel del från de svenska.
– Där är det mer religiösa motiv med Jesu födelse på julkorten, berättar Lars.
De julkort han får från Polen har ett annat upplägg. Där är det fotografier på familjen, ständigt med mannen sittande i centrum, med hustrun och dottern stående snett bakom.
– Världen över skriver man också mer på julkorten. Här är det bara God jul och Gott nytt år.
Frågan är dock om de fysiska julkorten har någon framtid när mer och mer av vår kommunikation sker digitalt? Lars räknar med att den utvecklingen kommer att fortsätta men hoppas i alla fall att några typer av julkort ska överleva:
– Jenny Nyströms bilder är underbara. De håller i alla tider.
Själv har han skickat 160 julkort i år och räknar med att få ungefär hälften så många.
– Det är ju så roligt att få brev. Jag brukar gå till brevlådan och vänta.
Jenny Nyströms bilder är underbara. De håller i alla tider.