Lars Lundmark

Rönnliden

Foto: Knut Irgum.

Foto: Knut Irgum.

Foto: Foto: Knut Irgum.

Personligt2015-02-14 03:00

Lars Lundmark föddes 1946 och växte upp i Västanträsk tillsammans med Bo, Gun-Gerd, Mats, Anna-Stina, systersonen Jörgen och föräldrarna Halvar och Kerstin. Kerstin övertog Nystedts Lanthandel av sin far Gottfrid och affären var en central del under barndomen. Under realskolan var Lasse under veckorna inackorderad i Burträsk och Tekniskt gymnasium gick han i Luleå. Efter militärtjänsten började han arbeta på Analytisk kemi på Umeå universitet, en arbetsplats han behöll livet ut.

Sommaren 1971 träffade han Gunilla. Deras intressen för natur, friluftsliv, fjäll, skog och djur band dem samman. Efter nio år i Umeå byggdes huset i Rönnliden och där växte de tre barnen Petra, Jonas och Gunnar upp tillsammans med hundar och islandshästar. Barnen fick tidigt följa med ut i bärskogen och på jakt- och fisketurer. När Lasse kom hem från sina resor var det alltid spännande för barnen att öppna hans resväskor med souvenirer, ovanliga kläder och exotiska frukter. Besökande familjer och barn var alltid välkomna. Lasse såg dem ofta som en hjälpande hand och de togs självklart med i de göromål och aktiviteter som var på gång. Var det inget ”måste” att göra kunde Lasse sätta fram en gammal radio som barnen fick skruva isär, visa hur man använder lödkolven, lära dem hur man kör traktor eller skoter. På senare år var det ofta något av de fem barnbarnen som till deras stora förtjusning fick åka med farfar/morfar på fyrhjulingen. Vid juletid klädde han sig gärna i tomtekläder och smög utanför fönstren och knackade på. Lasses största fritidsintressen var i skogen med sin stövare, på älgpasset eller med fiskespöet i handen.

Vid mitten av 80-talet började Lasse att med Sida arbeta i ett projekt runt Mekongfloden. Det blev sen många uppdrag i bland annat Asien, Ryssland, Östeuropa och under senare år även Afrika. Under sina resor träffade han en mängd studenter och många av dem lockade och peppade han att komma till Umeå universitet för studier. Lasses stora engagemang i undervisningen av studenterna och i deras olika projekt runt om i världen i samarbete med Umeå universitet, belönades hösten 2014 med en hedersdoktorstitel. Det gladde honom mycket.

Lasse hade en förmåga att få med sig andra i sina funderingar och planer och han var mycket mån om att Rönnliden skulle vara en aktiv by med bra fiskevatten, pimpeltävlingar och träffar i byastugan. På sommaren badade han gärna med grannar och vänner vid Bjursjö sand. Många var också de studenter som fick uppleva Lasses gästfrihet och ta del av livet på landet i Norrland.

Lasse ordnade och levde sitt liv som han ville leva det och det var ett mycket rikt och aktivt liv. Han lämnar ett stort tomrum, men kommer alltid att finnas i många varma, fina minnen.

Familjen

***

Med stor sorg mottog vi i början av förra veckan beskedet om att vår kollega Lars Lundmark hastigt gått bort. Lundmark anställdes som elektronikingenjör vid Kemiska institutionen, Umeå universitet redan när den bildades 1967 och han arbetade här ända fram till sin pensionering hösten 2013. Under detta nära halvsekel var hans huvudsakliga uppgift att utveckla specialdesignad elektronik för kemiska analysinstrument, i nära samarbete med forskare vid analytisk kemi. När en mätprocess skulle förbättras tillverkade han i regel en unik ”Lasselåda” – vilka ofta hade sina egenheter men alltid fyllde avsedd funktion.

Från 1980-talet bidrog Lars omfattande kunskaper om kemisk instrumentering till att han blev allt mer involverad i institutionens undervisning. Han utvecklade och ansvarade själv för en unik, intensiv och mycket uppskattad kurs i analytisk kemisk instrumentering på avancerad nivå, som bland studenterna gick under namnet ”Lasse-kursen”. Hands-on var en bärande princip och kursens omfattande laborativa moment bestod därför av dissektion, reparation och ombyggnad av instrument som han själv och på egen bekostnad hämtat upp från nedlagda laboratorier runt om i Sverige – i regel hemfraktade i hästfinkan.

SIDA uppmärksammade i mitten av 1980-talet Lundmarks problemlösningsförmåga och unika talanger att omvandla utrangerade analysinstrument till fullt fungerande skick. Han började därför på deras uppdrag stödja uppbyggnaden av en FN-initierad analysverksamhet i Mekong-deltat med installation och service av instrumentering och annan utrustning i Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Under ett kvartssekel innebar detta att en eller flera containrar fullpackade med labutrustning, som reparerats och iordningställts av Lars (ofta inom ramen för den kurs som nämndes ovan), årligen skickades med båt till länder som Vietnam, Laos eller Kambodja, med universitet och publika laboratorier som mottagare. När instrumenten anlänt reste Lundmark ner för att säkerställa att de installerades på korrekt sätt. Därefter undervisade han alltid användarna i korrekt handhavande och underhåll av instrumenten, på en nivå som matchade deras bakgrund. Dessa gåvor hade stort värde för mottagarna och bidrog bland annat till att Lundmark 2013 förärades ”The Royal Order of Sahametrei” av kambodjanska staten.

Nätverket Lundmark byggde i Sydostasien ledde så småningom till formella samarbeten med SIDA och Internationella Programkontoret, där han varit drivande i att utverka ett antal stipendier för student- och lärarutbyten mellan Umeå och Vietnam. Urvalet av studenter som skickades hit gjordes i samarbete mellan Lundmark och de lokala samarbetsuniversiteten i Vietnam, vilket ledde till att de studenter som skickades hit kände sig utvalda och var mycket högt motiverade. Ett tiotal doktorer med vietnamesiskt ursprung som utexaminerats vid Kemiska institutionen har Lundmark att tacka för sina studieplatser. Hans insatser har även lett till att mer än 50 svenska studenter fått åka på längre projektarbeten eller fältstudier i Vietnam, Laos eller Kambodja. För sina kunskaper och engagerande undervisning i kemisk instrumentering och inte minst sitt altruistiska arbete i utvecklingsländer utsågs Lundmark till hedersdoktor vid Umeå universitet 2014 – en titel som endast kan förlänas den som gjort utomordentliga insatser för universitetet. Endast i undantagsfall ges denna till tidigare anställda och prestationerna skall då vida ha överskridit vad som hade kunnat förväntas inom den tjänst man innehaft.

Ingen av oss trodde att hans pensionering skulle leda till någon minskad aktivitet. Tvärt om har de senaste par åren inneburit nya uppdrag i länder som Etiopien, Madagaskar, Uganda, Nigeria, Burkina Faso, Mali, Tanzania och Sudan, där hans unika kompetens värdesatts och varmt välkomnats. Kort tid innan han avled hade han återvänt från Sudan och skulle dagen efter ha rest till Tanzania. Som van globetrotter fann han sig i de flesta problem som kan uppstå på resande fot och att få resa med Lars var en unik upplevelse i sig.

Lundmarks gästfrihet var omvittnad. Han tog alltid ett särskilt ansvar för att våra gästforskare och utlandsstudenter skulle få ta del av norrländska seder och bruk och de blev ofta engagerade i exotiska aktiviteter som skoteråkning, pimpelfiske, skridskoåkning, potatisodling, höskörd, samt bär- och svampplockning.

Vi sörjer en person med sällsynt stor empati och vilja att dela sitt liv med andra och delar familjens sorg genom den plötsliga förlusten av en omtänksam make och far.

Kollegorna vid Kemiska institutionen

Länkar till Umeå Universitets hemsidor där Lars Lundmarks aktiviteter prisas:

http://www.teknat.umu.se/english/about-the-faculty/news/newsdetailpage/cambodia-awards-the-royal-order-of-sahametrei-to-chemist-lars-lundmark.cid212516

http://www.teknat.umu.se/pressinformation/nyhetsvisning/handig-elektronikingenjor-med-fokus-pa-utvecklingslander-utsedd-till-hedersdoktor.cid237027

I den senare länken finns även högupplösta bilder för nerladdning.

undefined
Foto: Knut Irgum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!