Alvar Burman

Södra Åbyn, Burträsk

Foto: P-A Burman.

Foto: P-A Burman.

Foto: Foto: P-A Burman.

Personligt2016-06-29 04:00

Alvar Burman har somnat in den 13 juni 2016.

Alvar har verkat i Kalvträsk, Älvsbyn, Jörn och Gunnarsbyn i Kalix.

Han föddes 1931 och växte upp i ett jordbrukarhem i Södra Åbyn, Burträsk.

Alvar var nummer tre i en syskonskara på fyra. Pappan Ludvig, "Lucke", Burman från Norra Åbyn var bonde, allkonstnär, hovslagare, smed, men också byspelman på orgel. Sonen Alvar tog så småningom över hans roll och gjorde en klassresa från bonde till organist. Första gudstjänsten spelade han i Ljusvattnet när han var 14 år gammal.

Alvar utbildade sig för Sveriges första kvinnliga organist i Burträsk, Gudrun Zethelius, som var en mycket duktig pedagog. Hon undervisade Alvar och entusiasmerade honom att fortsätta studera. Han studerade vidare i Uppsala och gick direkt från slåttern till examensprov. Han startade sin första ungdomskör vid 17 års ålder i Burträsk och träffade då sin blivande fru Britt Nilsson, Småbacka. Sedan blev det studier på Geijerskolan i Värmland som följdes av bröllop i Burträsk.

Första barnet, Marie-Louise, föddes 1958. Efter några år följde vidare studier på Musikaliska Akademin i Stockholm för att bli organist.

1962 föddes Britt-Inger.

1963 uppdaterade han sina kantors- och organistprov i Umeå för professor Alf Linder. Sedan blev det mer studier i Stockholm som privatistelev under fem år. Alvar avlade också pedagogisk examen där.

1966 föddes Per-Anders.

1969 sökte Alvar organisttjänsten i Nederkalix församling. Han satte upp kör och orkesterverk i Kalix kyrka – en dröm som gick i uppfyllelse. Förutom kyrkokören startades ungdomskör och barnkörer där även hustrun engagerades. Körerna åkte på resor runt om i Sverige och gjorde skivor, medverkade vid radioutsändningar och tv.

Alvar jobbade även med kyrkomusikaliska kurser på Kalix folkhögskola. Dessa kurser ledde till att det startades en musiklinje i början av 1980-talet där han även undervisade fram till i dag. Allt hårt arbete gav resultat och nådde även Kungliga Musikaliska Akademin som 1997 tilldelade Alvar medaljen och utmärkelsen "För tonkonstens främjande" för sin mer än kvartsekellånga verksamhet i Kalix som kyrkomusiker, musikpedagog och körledare. Tyvärr fick han utstå mycket av jantelagen när han tilldelades denna medalj. Många onda krafter var igång under en längre tid. Men han reste sig och gick stärkt ur detta och jobbade vidare för att sätta nya mål. Han sa att hans förhoppning var att vara kry till kropp och själ och vara till nytta i musikens värld.

1997 gick Alvar i pension och då bildade han Kalix vokalensemble som han jobbat med sedan dess. Många av Alvars elever jobbar professionellt med musik såsom musiker, lärare, kompositörer och sångare. Han jobbade 19 år efter sin pensionering som organist, körledare och pedagog.

Förutom musiken var hans stora intresse hemgården i Södra Åbyn där han vårdade sina hus, skog och mark. Han älskade bärplockning och var väldigt händig med till exempel att snickra, måla – allt för att sköta om sitt hemman.

Han jobbade in i det sista och medverkade i en körkonsert i Seskarö kyrka natten innan han stilla somnade in i sin säng.

Barnen Marie-Louise, Britt-Inger och Per-Anders

undefined
Foto: P-A Burman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!