Stefan Berg: Tips till den som blivit arbetslös

Arbetslösheten ökar världen över på grund av pandemin. Men är du drabbad så kom ihåg att du inte kunnat göra något annorlunda och inte heller din arbetsgivare.

Jobbcoachen Stefan Berg ger tips till den som förlorat jobbet.

Jobbcoachen Stefan Berg ger tips till den som förlorat jobbet.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2020-06-04 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karriärcoachens logg: Del 102. I pandemins spår närmar sig arbetslösheten i USA 15 procent mot normala 4-5 procent. Sverige, som ligger steget efter i händelsekedjan, har idag en nivå på lite drygt 8 procent. Ungefär en tredjedel av dessa räknas som långtidsarbetslösa och har kanske inte förlorat jobb på grund av nuvarande omständigheter, däremot räknas de 70 000 som är korttidspermitterade som sysselsatta i statistiken. Detta innebär en viss eftersläpning i det verkliga utfallet men vi ser ändå att pandemin påverkar väldigt många människor väldigt direkt och utan nåd. 


För dig som är korttidspermitterad eller förlorat jobbet i samband med pandemin är det också viktigt att förstå, inte bara intellektuellt, att den arbetslöshet som nu råder har sitt orsak i förhållanden som du inte kunnat påverka. 


Det kan både kännas, och kanske till och med vara förmätet av mig att försöka ta rollen som rådgivande i denna tid av, nära nog, total ovisshet. Men jag kommer ändå göra ett försök genom att ge några tips om saker jag vet är värdefulla att göra när man letar arbete. 

1. Sök jobb. Det må kännas motigt att knacka på stängda dörrar men ju fler som vet vem du är och vad du kan desto bättre för dig. Ca 75 procent av alla tjänster når inte annonsering utan tillsätts för att man redan är känd av företaget. Människor pratar också med varandra – den chef du träffar kan ha en bekant på ett företag som söker en person med din profil.


2. Behåll rutiner och tempo i din nya vardag. Sätt upp mål för nätverkskontakter och lista de arbetsgivare du ska ta kontakt med varje vecka. Ring och besök dessa under förmiddagen och använd eftermiddagen för att kontemplera. Gör ny lista varje fredag så har du en bra start på måndagen. 

3. Använd vänner. Ta armkrok med en eller flera kompisar i samma läge för att sparra och uppmuntra varandra. Hitta nya uppslag, nyttja varandras nätverk. Det är väldigt lätt att tappa geisten och självförtroendet men det går ofta att bota med att vara tillsammans med andra som är på väg åt samma håll. 

Som jag tidigare nämnt så vet vi inte vart detta kommer ta vägen eller när vi ser ett slut på restriktionerna och kan gå tillbaka till någon slags ny vardag. Det kommer att visa sig vad det lider och det bästa vi kan göra idag är att vara förberedda när den dagen kommer.