Stefan Berg: Ändringar som kan bli bestående

Det är bara att inse att vi är inne i en tydlig och bestående förändring vad gäller vårt sätt att arbeta, resa och träffas. En förändring som tvingats ta elefantkliv på grund av pandemin men var på gång i alla fall.

Krönikören skriver om arbete från hemmet som många prövat på under pandemin.

Krönikören skriver om arbete från hemmet som många prövat på under pandemin.

Foto: Martina Holmberg / TT

Krönika2020-07-16 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karriärcoachens logg: Del 104. Det blev inte så mycket diskussioner om hur de nya digitala lösningar som pandemin medförde skulle påverka oss i det längre perspektivet. Allt gick väldigt fort och det var liksom bara att gilla läget. Vi behöver hålla hjulen så snurrande som det är möjligt för att överleva som människor, samhälle, land och värld. 

Nu har vi testat detta ett tag och det börjar dyka upp lite tankar om vad nyordningen innebär och hur den kan förändra våra liv och våra beteenden, såväl i jobbet som privat. 

Undersökningar visar att de flesta som jobbat hemifrån inte upplever sig sakna kontoren. De menar att det blir effektivare att jobba från hemmet då störningsmomenten är färre, man sparar in restid till och från jobbet och kan även sköta vissa hushållsuppgifter på dagtid vilket i sin tur ger ledigare kvällar. 

Däremot saknar vi kontakten med andra, den där vardagskontakten. Att möta någon som är intresserad av det man gör, att känna sig behövd och proffsig. Att gå till jobbet är en anledning att kamma sig på morgonen. Många vittnar om att tänderna inte alltid borstats före lunch eller att jobbensemblen, från mage och nedåt, hellre får vara bekväm än elegant då den ändå inte syns. 

Vad är det då för tankar som dyker upp när vi levt i detta? Massvis såklart, men några som jag tänkt på är hur vår önskan att vara unika, skilja sig lite från mängden, visa vem vi är och vad vi står för kommer ta sig för uttryck i nya digitala tjänster och produkter. 

Hur ska vi hitta alternativ till den naturliga kunskapsöverföringen mellan kollegor och avdelningar som sker vid möten i korridoren eller vid kaffemaskinen? I de effektiva digitala mötena ges det ofta mest information och delas ut uppgifter som sen stäms av. 

Hur påverkas vi av det minskade resandet i det långa loppet? Förmodligen är det både effektivare och mer miljösmart att mötas över nätet än fysiskt - men all upplevelse kopplat till resan, konferensen och hotellövernattningen blir om intet.

Om du skulle låta tankarna vandra fritt i hammocken i sommar och råka snubbla över en potentiell lösning på något av ovanstående frågor (eller andra såklart) så är det en god idé att kontakta någon av våra många bra nystartsrådgivare i Skellefteå och bolla lite. Det kan vara nästa Minecraft…