Foto: Privat

Theresia Marklund

Under en semesterresa i Kroatien hände det ofattbara: vår älskade Theresia Marklund, Umeå, drabbades helt oväntat av en svår hjärnblödning och hennes tid på jorden tog abrupt slut.

Theresia (Thess) föddes 1973 i Skellefteå som dotter till Birgit och Karl-Axel Marklund. Efter studentexamen 1992 följde ett par års förkovran vid folkhögskolorna i Strömbäck och Hjälmared. Under den tiden fick hon också många av de vänner som hon - trofast som hon var - behöll livet ut.

Via skötseln av en enkel kompostlåda hemma i trädgården - en skoluppgift under gymnasietiden - hade hennes intresse för miljöfrågor väckts och hon fortsatte på det spåret vid universitetet i Umeå. Åren 2000-2012 arbetade hon vid miljökontoret i Uppsala och därefter har hon varit anställd som miljöhandläggare av gruv- och avfallsfrågor vid Länsstyrelsen i Umeå.

Sin fritid har hon gärna ägnat åt att resa, fotografera, odla, umgås med familj och vänner och delta i många musikevenemang. På senare år har hon tagit ett stort ansvar för sina åldriga föräldrar. Hon var aktiv medlem i Vasakyrkan i Umeå, bland annat som körsångare och som redaktör för kyrkans medlemsblad.

Theresia var ingen dramatisk person, hon trängde sig aldrig på. Men bakom den ganska tillbakadragna ytan fanns en självständig, klarsynt, pålitlig kvinna som ofta kunde överraska med sin handlingskraft, som när hon förra året köpte sin stuga vid havet och där hon redan hade påbörjat reparation.

Det känns så oerhört tungt att hon just nu, när allt var som bäst och när hon stod i begrepp att med sin Petrus gå in i en ny fas i livet, skulle ryckas bort.

Vi känner stor sorg och saknad, men också tacksamhet över allt vad vi under åren fått dela med henne. Vi lever med hoppet att en dag få ses igen.

Familjen genom Sigrid Sturk

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut