Sven Lundh

Sent på kvällen den 5 augusti somnade Sven Lundh in i hemmet i Bureå. Han föddes som äldsta sonen till Sigvard och Adina Lundh och blev Bureå trogen i stort sett hela livet.

Efter utbildning på handelshögskola i Umeå fick Sven anställning på Kraftverket. Något år senare började han arbeta på FOCO ett företag som bytte skepnad ett flertal gånger, men Sven blev kvar fram till pensionen. Han var en uppskattad säljare som månade om den lilla kunden.

I slutet av 50-talet var Sven engagerad i Bureås revygäng och det var där han mötte Laila som blev hans livskamrat. De gifte sig 1960 och på köpet fick han dottern Sonja. Snart utökades familjen med sönerna Ingemar och Kenneth. Med tiden kom det också elva barnbarn och sen även sex barnbarnsbarn.

Redan som liten visade Sven att han ärvt pappa Sigges stora musikalitet och intresse för musik. Han startade tidigt eget band under namnet “Sven Lundhs” men spelade också tillsammans med andra gäng. Det är nog många som svängt sina lurviga till Svens musik runt omkring Skellefteå på 60-talet. Sven hade förmågan att förvandla dragspelsmusik till både jazz och populärmusik. Och vi är glada att få haft en älskad make, pappa, farfar och morfar som med musik förgyllt både bröllop, dop och kök.

Svens stora sorg var när Ingemar gick bort 2012 och tre år senare även Kenneth. Trots detta visade han en stor optimism och nyfikenhet på allt och alla. Hans enormt stora sociala förmåga gav honom ett stort umgänge och vänner inte minst i musikerkretsarna. Och det enklaste ärende kunde utvecklas till ett heldagsäventyr när Sven träffade på nya bekantskaper.

De sista åren fick dessvärre Sven kämpa med sjukdom som begränsade hans rörlighet, men inget kunde sätta stopp för hans positiva livssyn.

För bara någon vecka sedan fick vi glädjen att fira Svens 85-årsdag med en släktmiddag. Lite visste vi då att det, för många av oss, var den sista gången vi sågs. Vi kommer alla att sakna Sven och hans kluriga humor och stora hjärta.

Laila, Sonja med familj, Ingemars barn och Kennets barn

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut