Foto: Privat

Stina Eklund

Stina Eklund, Kedjeheden, Adak, föddes för 96 år sedan i Nordsjö, Bockträsk, året elen kom till byn. Hon var yngst av nio syskon i familjen Alfred Grundström. De var en sammansvetsad syskongrupp full av humor och kärlek.

1941, när hon besökte sin syster på Kedjeheden, träffade hon sin blivande make Bertil. 1945 gifte de sig och hon flyttade till Kedjeheden. Fem år senare flyttade de in i sitt nybyggda hem. De levde tillsammans fram till 1991 då Bertil gick bort.

Stina var intresserad av sömnad och hade gärna utbildat sig till sömmerska. Tyvärr härjade tbc på Kedjeheden samtidigt som hon sökte till en sömmerskeutbildning. Hon blev inte antagen, då hon ansågs vara möjlig smittbärare. Istället sökte hon en vårdbiträdesutbildning och där uppdagades det att hon var smittad med tbc. Efter fyra månaders behandling på Hällnäs sanatorium och en längre rehabilitering i hemmet blev hon frisk.

Hon valde att sköta hemmet, var starkt engagerad i föreningslivet och arbetarrörelsen samt visade stor medmänsklighet och ödmjukhet mot sin omgivning. Stina var även ett föredöme i byn, då hon bland annat var den första kvinnan som tog körkort 1960.

Hon tyckte om att handarbeta och gjorde vackra arbeten i tennbroderi, skinn- och rotslöjd, vilket hon fortsatte med långt upp i åren. Hon älskade friluftslivet som innehöll skogspromenader, fiske, bärplockning och framförallt att grilla korv och koka en kopp kaffe.

Bertil och Stina fick barnen Anita och Stefan. De i sin tur gav dem sex barnbarn och sju barnbarnsbarn.

Stina fick ett långt och rikt liv. Hon var pigg, alert och nyfiken på vad som hände runt omkring i världen och månade om sina nära och kära till sin sista dag.

Hon lämnar ett stort tomrum efter sig och många fina minnen. Hon sörjs närmast av barnen med familjer.

Barnen med familjer

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut