Foto: Privat

Saga Dahlqvist

Saga Dahlqvist insomnade den 19 december på Brogården, Skellefteå, i kretsen av sina närmaste. Hon blev 93 år och efterlämnar barn, barnbarn, släkt och vänner.

Saga, född Blohm 1925, växte upp i Åliden, Jörn, med undantag för ett par skolår i Flen. Det sörmländska landskapet med dess vackra vårar blev ett bestående minne hon ofta talade om. Att utbilda sig var en självklarhet för Saga. Hon läste vid Hermods Realskola i Jörn och examinerades i Malmö 1944 där hon fick premium för flit och framsteg.

En av hennes första anställningar var på Handelsbankens kontor i Jörn. Efter några år gick flytten till Skelleftekontoret med vidareutbildning inom bankväsendet. Saga var en uppskattad medarbetare på Handelsbanken där hon blev kvar fram till sin pensionering. Många är de tacksamma kunder som Saga hjälpt med goda råd om placeringar och sparande.

Under sin ungdomstid i Jörn träffade Saga sin livskamrat Ingemar Dahlqvist som hon gifte sig med 1953. Paret fick två döttrar.

Saga tyckte om att vistas i naturen och uppskattade mycket den norrländska vildmarken och Västerbottens kustlandskap och paret förvärvade ett sommarparadis nära Bjuröklubb där familjen tillbringade sina somrar.

Saga var aktiv på sin fritid och som ung en lovande gymnast, vilket lade grunden för god hälsa och fortsatt tränande långt upp i åren. Litteratur och konst var också ett stort intresse, vilket ledde till att hon under en tid var styrelsemedlem i Museum Anna Nordlanders Vänförening. Hon var även aktiv inom den internationella organisationen för yrkesverksamma kvinnor, Soroptimisterna.

Saga var släktkär och oerhört uppskattad som mormor, moster och faster. Också vännerna, vilka hon ofta och gärna träffade, var viktiga för henne.

Att balansera yrkeslivet med förväntningar på familjelivets plikter var ingen enkel match, men Saga var en kompetent kvinna och hade alltid gott stöd av maken Ingemar, arbetskamrater och sina väninnor.

Saga var en varm, trofast och lojal familje-, yrkes- och vänkär människa som vi alla kommer att sakna, men minnas med glädje.

Döttrarna Karin och Lena

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut