Ruth Karlsson

Vår kära och älskade mamma, Ruth Karlsson, Skellefteå, har lämnat oss efter en tids sjukdom.

Ruth föddes år 1933 som näst yngst av Lina och Albin Lundgrens elva barn.

Vid 16 års ålder lämnade hon gården i Örviken och reste söderut för att arbeta som butiksbiträde, men återvände till Skelleftehamn där hon träffade den lokale frisören, Ove Karlsson. De gifte sig och fick fem barn, varav två tvillingpar, som hon tog hand om på heltid under deras uppväxt. Ruth och Ove gick skilda vägar i mitten på 70-talet, men kom att ha en god relation genom åren, fram till pappas bortgång 1983.

Som ensamstående sökte sig Ruth ut i arbetslivet och började jobba åt Rönnskärsverken. På elförrådet trivdes hon bra, både med sina arbetsuppgifter och med sina arbetskamrater.

Efter pensioneringen började mamma åka runt på marknader, där försäljningen och alla möten med människor förgyllde tillvaron. Under åren i Skelleftehamn hade Ruth även en nära kontakt med sin syster Maine, som hon gärna lagade mat åt när hon hälsade på. Efter Maines bortgång sökte Ruth förändring och flyttade från Skelleftehamn till Skellefteå.

Mamma Ruth var en aktiv person och i unga år var hon engagerad inom Rönnskärsgymnasterna och hade en kort karriär som gymnast innan hon fortsatte som tränare. Sportintresset rörde dock inte bara gymnastiken och eget utövande; mamma älskade att bänka sig framför teven för att följa olika idrottsevenemang, helst tennis. En annan favorit var V75-spelet som spänningshöjare och något som ibland kunde inbringa en slant. På äldre dagar kom även boulen att bli ett guldkorn i tillvaron - både för att stilla tävlingsinstinkten och för det sociala.

Mamma var en handlingens kvinna. Tempot var högt och saker skulle bli gjorda på direkten. Flitens låga brann ständigt, men likaväl kunde hon uppskatta att sitta ned och surra över en kopp kaffe eller en bit god mat. Obligatoriskt var att varje kväll somna till radioprogrammet Karlavagnen.

Hon var en stor person i en liten kropp som, trots sjukdom och ålder, ville klara sig själv i största möjligaste mån. Född i oxens tecken var Ruth nyfiken på allt och ville vara med där det hände.

Mamma lämnar ett stort tomrum som blir svårt att fylla.

Barnen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut