Foto: Privat

Ruth Andersson

Tisdagen den 18 december insomnade vår kära mor, Ruth Andersson, Skråmträsk, nyss fyllda 90 år.

Hon föddes i Skråmträsk 1928 som näst äldst i en syskonskara på fem. Redan från tidig ålder fick hon hjälpa till med arbetet i hemmet och i jordbruket. Hon började också i unga år som sömmerska i byn och handlaget med sömnad och textilier följde henne upp i 85-årsåldern.

År 1950 gifte hon sig med vår far, Sigvard Andersson. Efter några år som sömmerska och hemmafru övertogs Sigvards hemställe. Nu följde en slitsam tid, med ett jordbruk som till stora delar sköttes utan maskiner, och dessutom hade hon ansvar för hemmet och tre barn som föddes under perioden 1951-1960. Så småningom underlättades arbetet med jordbruket och mamma fick tid att ägna sig åt sina intressen och åt att arbeta utanför hemmet, i hemtjänsten.

Listan på vad mamma ägnat sig åt kan bli lång: Vävning, Västerbottensdräkter, rotslöjd, sångkör, engagemang i EFS, blomsterodling, trädgård, matlagning och mycket annat som vittnade om nyfikenhet, mycket energi och händighet. Hon hann dessutom med att länge stödja oss barn och att långt upp i åren måna om sina 11 barnbarn och 19 barnbarnsbarn.

Hon hade en stor sorg i sitt liv och det var när vår bror Lars-Erik gick bort alldeles för tidigt, år 1996. Sorgen var också stor när vår far gick bort 2001, men trots det behöll hon ändå sin livsgnista och sin energi.

Vi har förlorat en mor, barnbarnen och barnbarnsbarnen har förlorat en omtänksam person som betytt mycket under deras uppväxt. Vi är alla tacksamma för att ha haft henne i våra liv och kommer att minnas henne med glädje och kärlek.

Per-Olov, Helen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut