Roland Olofsson

Roland Olofsson avled hastigt på vård- och omsorgsboendet Ömheten onsdagen den 21 augusti. Han blev 78 år.

Roland efterlämnar närmast hustrun Kerstin, dottern Maria och barnbarnen Tuva och Abbe.

Roland föddes och växte upp i Örträsk, Norsjö, tillsammans med föräldrarna Hulda och Ander Olofsson och fem yngre syskon. Under ungdomstiden spelade han fotboll i Norsjö IF.

Efter sjuårig folkskola gick han en tvåårig utbildning på Verkstadsskolan i Vännäs. Han började sedan arbeta som svarvare på Hultdins i Malå.

1963 gifte han sig med Kerstin och de bosatte sig i Malå. 1972 utökades familjen med en efterlängtad adoptivdotter från Sydkorea.

Under tiden i Malå började Roland engagera sig och utbilda sig både fackligt och politiskt. Han deltog också i föreningslivet och i ABFs verksamhet. 1977 fick Roland anställning som studiesekreterare på ABF i Piteå och familjen flyttade dit och bosatte sig efter en tid i Öjebyn. 1979 gick flyttlasset till Skellefteå då Roland anställdes på Medlefors folkhögskola som lärare på kortkursverksamheten. Efter några år gick han LO:s lärarutbildning och fick då behörighet som ämneslärare på folkhögskola.

Roland var fackligt verksam hela sitt arbetsliv, bland annat som ledamot i SFHLs förbundsstyrelse och ordf i distriktet.

Roland tyckte om att vistas ute i naturen. Det blev många fjällvandringar efter Kungsleden men även bestigning av Kebnekaise. Han var också en duktig bärplockare, speciellt hjortron. Många utflykter med husvagnen gjordes både i Sverige och i grannländerna. Roland tyckte också om att göra utlandsresor till varmare länder.

Roland, som alltid varit frisk, drabbades av sjukdomar när han gick i pension. Han fick också Alzheimers sjukdom. Trots detta fick vi några fina år tillsammans. Roland gladdes mycket åt barnbarnen, att få vara med dem och se deras utveckling.

Roland var varm och godhjärtad och lätt att leva tillsammans med. Alltid glad och positiv. Saknaden är stor men vi är tacksamma för den tid vi har fått dela med honom.

Kerstin

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut