Foto: Privat

Martina Hultdin

Vår kära Martina Hultdin, Malå, har i en ålder av 92 år lämnat oss i sorg och saknad.

Martina föddes och växte upp i Släppträsk som yngst i en syskonskara på tolv. Under hennes uppväxt bestod vardagen av sysslor som hörde jordbruket och fisket till. Förutom fisket och jordbruket ansvarade familjen för telefonväxeln. Martina fick från tidiga år ofta gå och lämna telefonbud.

Efter att Martina slutat folkskolan började hon arbeta på Bergströms Järn i Malå. Hon arbetade där tills hon gifte sig med Lennart Hultdin från grannbyn Aspliden.

De bosatte sig i Aspliden där de drev åkerirörelse och bildade familj. Tillsammans fick de sönerna Karl-Henrik, Mikael och Torbjörn. Martina kombinerade sin tid med föräldraskap, hushållsarbete och att vara åkeriets sambandscentraI. Martina fick ofta bege sig ut i bil med barnen, oavsett väder och väglag, för att dirigera om chaufförer.

Martina var en social person. Hon var öppen och nyfiken i mötet med andra. Hon intresserade sig för människan och respekterade människors olika sätt att vara och leva. Själv trivdes hon som bäst när hon hade barn, barnbarn, barnbarnsbarn, släkt och vänner omkring sig. Med sina nära och kära delade hon gärna måltidsgemenskap, enkla utflykter, resor med husvagnen eller utlandsresor. På sommaren uppskattade hon att umgås i stugan i Släppträsk.

Martina var konstnärligt lagd, duktig på att teckna och hade öga för färg och form. Att väva var ett stort intresse och många löpmeter har formats i hennes händer. Martina tyckte om att baka tunnbröd och hon var, med rätta, väldigt stolt över sina tunna och smakrika bröd.

Martina har fått leva ett långt, friskt och innehållsrikt liv. Vi är tacksamma att vi fått dela det med henne.

Familjen genom Torbjörn Hultdin

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut