Märtha Juul

Mamma föddes i Malmberget på nyårsdagen 1930. Hon var den yngsta av nio i barnaskaran till åkaren Natanael och handlaren Hilda Salomonsson.

Hon utbildade sig till småskollärarinna vid seminariet i Haparanda och arbetade från 1952 i Edsbyn, Borlänge och Kumla.

Hon gifte sig 1958 med pappa Kaare som kommit till Malmberget som präst. Efter det blev mammas livsuppgift arbete i hemmet och i församlingarna där pappa tjänstgjorde. Redan 1959 kom de till Västerbotten och Burträsk, för att sedan bo i Bygdsiljum, Överklinten och Norsjö.

De fick tre barn, Elisabet i Burträsk, Margareta i Överklinten och Fredrik i Norsjö. 1986 flyttade mamma och pappa till Skellefteå och där blev de boende, förutom att mamma bodde det sista halvåret i livet på äldreboende i Uppsala.

Mamma tyckte om att läsa böcker och att lösa korsord. Många kvällar har avslutats med Alfapet vid köksbordet. Sedan hon blev änka 1997 hände det att hon spelade med sig själv.

Handarbete var också ett stort intresse, som mamma kombinerade med sitt sociala engagemang genom att sticka stora mängder sockor och vantar som delats ut till hemlösa i Stockholm samt skickats till Baltikum. Man kan inte heller tänka på mamma utan att nämna sång- och musikintresset. Hon har sjungit i kyrkokör och spelat vid gudstjänster på alla platser där de bodde.

Hon var ofta bestämd, men bakom det fanns en kvinna med humor och generositet. Hon hade en öppen famn och ett öppet sinne för alla. ”Tänk inte på mig” präglade hennes sätt att möta andra. Vi minns henne med tacksamhet, och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Elisabet, Margareta och Fredrik

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut