Lasse Öster

I en ålder av 90 år somnade Lars ”Lasse” Öster stilla in efter en lång tids sjukdom, i Jörn den 27 juli 2019. Vid hans sida precis som under hela hans liv, fanns hans hustru Hjördis hela tiden in till slutet. Ett långt och innehållsrikt liv fick sin slutpunkt en solig och vacker sommardag.

Lasse föddes i december 1928 i Jörn, som andra barnet till Rudolf och Augusta Öster. Storebror Kurt och Lasse växte upp i ett hem som präglades av kreativitet och Lasse blev Jörn trogen i hela sitt liv. Via distansstudier på Hermods tog Lasse realexamen. Senare utbildade han sig till lärare på Semis i Luleå och fick sin första anställning som folkskollärare i Stensträsk. Under flera år arbetade han i Stavaträsk och Jörn, han var en omtyckt pedagog som såg och bekräftade alla elever.

Han odlade tidigt ett intresse för barn och ungdomars idrottande och ledde under flera somrar simskola i både Norsjön och Stavträsk. Vintertid blev det skidskola och Lasse var med och grundade Västerbottens barnskidskoleverksamhet. Längre fram i yrkeslivet växlade han över till att vara skolledare, först som studierektor i Jörn och avslutningsvis rektor i Boliden. Arbetslivet avslutade han som chef för Jörns Flyktingcenter, ett arbete som erbjöd ett vidgat socialt engagemang.

På en juldans i Arvidsjaur 1953 bjöd han upp Hjördis Karlsson. Drygt två år senare gifte sig paret och bildade familj i Jörn och fick barnen Mats och Britta och levde sida vid sida under 65 år. Förutom hemmet i Jörn så skapade de tillsammans sitt sommarparadis i Stavaträsk, som de vårdade ömt i nästan 50 år.

Intresset för idrott och världen tog Lasse tidigt utanför Sveriges gränser. På sommarloven bilsemestrade paret flera år i Europa i sin Folkvagnsbubbla. Lasse spelade bandy och fotboll i Jörns IF, men det var skidåkningen, både på längden och på tvären, som skulle bli hans skötebarn. Han började som aktiv, men det var som tränare och ledare han rönte störst framgångar.

Han började som tränare för förbundslandslaget i Bayern 1955 och fortsatte sedan under hela sitt aktiva liv med olika ideella uppdrag på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Under 30 år verkade han på olika nivåer inom Svenska Skidförbundet. Detta engagemang gjorde att han fick delta på ett flertal OS och VM. Själv stod han på slalomskidorna tills han var 78 år och det dröjde ytterligare ett antal år innan längdskidorna hamnade på hyllan.

Utöver familj, jobb och idrott närde Lasse ett starkt samhällsengagemang och var politiskt aktiv i fritidsnämnden i Skellefteå kommun. Jörn var platsen i hans hjärta, och han drev på olika sätt på samhällets utveckling och bevarande. I början av 80-talet blev skidanläggningen Storklinta verklighet, en satsning som Lasse gick i spetsen för från de första drömmarna under 60-talet. När vårdcentralen lades ned, var han en av dem som knackade dörr för att samla in pengar till grund för bildandet av Hälsogemenskapen. Det är en sann Jörnspatriot som lämnat oss i sorg och saknad.

Britta Öster Jonasson

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut