Foto: Privat

Lage Andersson

Lage Andersson, Kristineberg, har avlidit, 73 år gammal. Han efterlämnar fru och dotter med familj.

Lage växte upp på Finnliden utanför Norsjö och gick sju år i skolan i Mensträsk.

Därefter började han förvärvsarbeta som skogsarbetare och efter ett par år började han jobba för SGU. Ett sommarjobb i Kristinebergsgruvan efter värnplikten blev en fast anställning i 40 år, fram till pensioneringen. Arbetskamraterna betydde mycket för Lage och många, som Lage umgicks med privat, blev goda vänner för livet.

Lage träffade Elisabeth i unga år, de flyttade till Kristineberg och fick 56 fina år tillsammans. 1976 gifte de sig i Björksele kyrka och året efter fick de en efterlängtad dotter.

Lage var länge aktiv som revisor i fackföreningen 94:an.

Lage var alltid nyfiken på teknik och var en självlärd hobbyelektriker. Han startade upp en liten reparationsverkstad i källaren där de flesta elektronikprylar kunde få ett nytt liv. Föräldrahemmet på Finnliden blev senare sommarställe för Lage med familj, där en stor del av sommaren spenderades. Där trivdes Lage som allra bäst bland tallar och skogens ljud; spanandes efter morkullan, med motorsågen i handen eller med en kaffekopp på brotrappan. Lage provade gärna fiskelyckan så ofta som möjligt i Malån och när fisken inte länge nappade så kokades det kaffe långt in på småtimmarna i de ljusa sommarnätterna. Otaliga mil kördes också på skogsbilvägar för chansen att få se en spelande tjäder eller kanske en älg. Många resor gjordes också, både utomlands och med husvagnen, ett delat intresse genom livet.

Lage var alltid redo att ställa upp och hjälpa andra och sedan deras dotter bildat familj och köpt hus så spenderades mycket tid där. Barnbarnen Alfred, Maja och Olle berikade Lages liv ytterligare med sina upptåg.

Älskad och saknad, men i ljust minne bevarad.

Familjen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut