Foto: Privat

Kerstin Westerlund

Ibland hejdar sig tiden ett slag och ingenting blir som förut. Vår lilla mamma, Kerstin Westerlund, Jutis, insomnade stilla den 13 december i en ålder av 83 år.

Mamma föddes som nummer två i en syskonskara på sju i Norrgruva i Dalarna.

I unga år så åkte mamma med sin schäfer upp till norra Sverige där hon bland annat jobbade som turistvärdinna i Saltoluokta. I Laimo träffade hon sin blivande svägerska och följde henne till Jutis för att bli barnflicka i mitten av 50-talet. Hon blev Jutis trogen resten av sitt liv och där hon träffade vår pappa Arne. De gifte sig och fostrade fem barn tillsammans. En ladugård full med djur skulle skötas så hon hade inga problem med fritidssysslor. När dessa djur avvecklades så fortsatte hon med getfarmen och sålde eftertraktad getost fram till slutet av 70-talet för 8 kronor kilot.

Vid 42 års ålder blev hon änka och några år senare blev Anders hennes livskamrat och de bodde tillsammans nere vid Jutissjön.

I början av 80-talet började hon arbeta vid plogstationen i Merkenes och stannade där fram till pensioneringen.

Mamma var känd som en gästvänlig och givmild person som värnade mycket om både djur och människor, ingen fick gå hungrig från hennes hus och måste åtminstone ta med sig en påse nybakade bullar.

"Kör försiktigt det är älgar och renar på vägen, ring när ni kommer hem" var en alltid återkommande förmaning när vi var på vägarna. Runt huset matades alla de djur som kom på besök, allt från fiskar till älgar och ända sedan barnsben så har hon haft hundar vid sin sida.

Mamma kommer att saknas av många, av oss fem barn med respektive, fjorton barnbarn och nio barnbarnsbarn samt övrig släkt och vänner och av alla djur som hon har värnat om.

Barnen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut