Johnny Björk

Den 14 juni somnade Johnny Björk, Järvträsk, in efter en tids sjukdom. Det är med saknad, men också med stor tacksamhet som minnet av honom bevaras. Johnny blev 77 år gammal.

Johnny var äldsta barnet av fyra, son till Elsa och Sigurd Björk i Järvträsk. Redan som 14-åring fick han börja med skogsarbete och efter militärtjänsten blev det gruvarbete i Renström.

1963 gifte han sig med Elly Hällgren från Utterliden. Flytten gick till Boliden, senare till Jörn och Arvidsjaur. Efter en kort period i Malå kunde cirkeln slutas och barndomshemmet i Järvträsk blev parets gemensamma hem i cirka 20 år. Här kunde Johnny, med skogen ända in på knuten, helt och fullt ägna sig åt sina stora intressen med jakt och fiske. Musiken var hela tiden viktig för honom, en grundton som kom att genomsyra både arbete och fritid. Johnny var också aktiv i EFS Missionsförening i Järvträsk.

Efterhand föddes barnen Leif, Mats och Irene. Familjen utökades med tio barnbarn och senare också ett barnbarnsbarn.

1977 lämnade Johnny gruvan i Renström, han utbildade sig och blev skogsrättare för SCA Skog i Arvidsjaur. Vid 50 års ålder tog han ytterligare ett steg i livet och sökte in på kantorsutbildningen i Mellansel. När utbildningen var klar blev det tjänst i Malå församling under några år. Johnny jobbade sedan, fram till sin pensionering, som kantor i Arvidsjaurs församling.

Johnny var en lugn och kärleksfull person som månade om sin stora familj. Han var uppskattad som den person han var och lämnar många goda minnen efter sig.

Familjen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut