Ingvar Eklund

Vår kära pappa Ingvar Eklunds stund på jorden är över.

Han somnade in i stillhet den 25 juli efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal. Hans närmaste är barnen: Björn, Staffan, Gunnar, Mikael och Ann-Christin med familjer.

Pappa föddes och växte upp i ett småbrukarhem i Rålund, Norsjö, som äldst bland sex syskon. Han fick tidigt följa med sin far och lärde sig att förse sig av det skogen och naturen har att erbjuda och för att bidra till familjens uppehälle.

Som ung var idrotten viktig för Ingvar och särskilt fotboll, där han spelade i Kusfors IK.
 Han ville studera vidare och sökte in på Hagabergs Folkhögskola, Södertälje. Därefter blev det militärtjänst i Luleå, innan han utbildade sig till folkskollärare vid seminariet i Luleå.

På Hagaberg träffade Ingvar också Gunvor Sandberg från Piteå. De gifte sig 1953.

Efter studietiden flyttade paret till Nysätra, Västerbotten, där Ingvar fick sin första lärartjänst i Brände. Där utökades familjen med tre barn.
 Ingvar drabbades av en svår motgång 1964 då hans unga fru hastigt avled och lämnade honom ensam med pojkarna.

En kort tid senare flyttade småskollärare Birgitta Karlsson, från Flarken, till samma by med sin son. Ingvar och Birgitta blev ett par, de gifte sig 1966 och familjen flyttade till Ånäset där familjen utökades med en dotter. Så småningom växte familjen med respektive, barnbarn och barnbarnsbarn.
 Pappa tjänstgjorde som lärare ända fram till pensionen. Han hade ett stort hjärta och var mån om sina nära och kära samt andra i sin omgivning. Han var en person med rättspatos och stod för sina åsikter.

Han var en person med många ”järn i elden” eller ”strängar på sin lyra”. Han brann för natur, jakt, fiske och bärplockning samt såklart idrotten. Han var en snabb och fruktad högerytter i Brände-Kålaboda IF i många år, senare tränare för flick- och pojklag inom fotboll och basket. Han lade ner ett stort engagemang i Nysätra IF:s skidsektion där han tillsammans med sina gelikar och vänner ville skapa en möjlighet för alla ortens barn att få röra sig och delta utifrån sin förmåga.

I samband med pensionen började han måla, främst naturmotiv.

Hösten 2016 blev han änkeman för andra gången, när han förlorade sin hustru Birgitta efter en lång tids sjukdom.

Pappa var en förebild för oss på olika sätt, han fattas oss.

Barnen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut