Gerd Forssell

I den ljusa, ljumma sommarnatten, den 16 juni, somnade vår älskade mamma, Gerd Forssell, Boliden, in. Hon blev 91 år.

Gerd, dotter till Helmer och Jenny Brännström, var född i Röjnoret som näst äldst av fem syskon.

Mamma levde lite före sin tid, skaffade sig tidigt utbildning till hemvårdarinna, jobb, körkort och sedan egen bil som hon för övrigt framförde skickligt. Hennes yngre bror var väldigt imponerad av hennes körning, även den gången hon lyckades linda sin första folkvagn runt ett träd i sin iver att ta en kurva lite snabbt.

Mamma gifte sig 1961 med vår pappa Folke och de fostrade tillsammans fyra barn. Familjen bodde ömsom i Holmfors, ömsom i Kusmark för att sedan, när vi alla lämnat boet, flytta till Svanström.

Mamma var hemma och skötte om oss tills vi alla börjat skolan, för att sedan arbeta med städning på Skega. Sedan utbildade hon sig till vårdbiträde och övergick till att arbeta natt på lasarettet i Skellefteå. Där arbetade hon fram till pensioneringen och cyklade tur och retur 2,5 mil enkel väg från maj till oktober, nästan oavsett väder.

Gerd är en person att minnas både som vän och arbetskamrat. Alltid redo att ta i och ställa upp om någon behövde hjälp, hon värnade om de svaga i samhället och var inte rädd att göra sin stämma hörd när hon upplevde att något var galet. Gerd var engagerad i mycket in i det sista och satte hela tiden upp nya mål även när krafterna började tryta. Hon höll sig hela tiden uppdaterad om allt som hände runt familj, släkt och vänner, likväl om allt som hände runt om i Sverige och världen.

Genom hela livet var det viktigt för Gerd att vara oberoende och kunna stå på egna ben, att inte behöva ligga någon till last. Vilket även visade sig den sista tiden då hon, märkt av sjukdom, var mer bekymrad över personalens arbetssituation än sin egen hälsa. Hon satte alltid andra före sig själv och aldrig har vi hört henne klaga över krämpor, förutom de sista veckorna när hon tyckte att hon, om någon, borde få stå först i kön till himlen: ”Nu är det väl ändå min tur”. Trygg i att hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn hade det bra och nöjd över det liv hon fått till skänks.

Vi har mist en älskad mamma, farmor, mormor, gammelfarmor och svärmor, men minns henne med värme och tacksamhet.

Familjen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut