Foto: Privat

Folke Lindgren

Naturkännaren, fågelskådaren, läraren och konstnären Folke Lindgren, Arvidsjaur, har stilla somnat in i en ålder av 100 år. Närmast anhöriga är barnen Leif och Lena med familjer.

Folke föddes den 14 juli 1918 och växte upp som yngst av sex barn på ett småbruk i byn Akkavare, tio kilometer norr om Arvidsjaur.

Han utbildade sig på 1940-talet till folkskollärare i Umeå där han träffade sin maka May, de kom att vara gifta i 74 år. May avled hösten 2017, nästan 102 år gammal.

Folkes naturintresse började redan som barn när han följde den gamle och hörselnedsatte Augustinus Lundberg på tjäderjakt enbart för att fungera som dennes öron. Ur dessa jaktturer föddes ett stort naturintresse, särskilt för fåglar.

Lavskrikan blev hans favorit. Folkes gedigna forskning och dagboksanteckningar från 1952 och framåt har använts i ornitologisk forskning vid universitet både i Sverige och utomlands. Ett halvt dussin doktorsavhandlingar är baserade på hans forskning.

Som lärare var han annorlunda och klassrummet flyttades ofta ut i naturen. Han var en engagerad och älskad lärare och hade förmågan att vara en auktoritet utan att höja rösten.

Folkes konstnärliga bana startade på seminariet i Umeå där han fick möjligheten att måla, teckna och snickra. Skapandet blev en stor del i hans liv. Åtskilliga tavlor hänger på väggarna i många hem runt om i landet. Han har deltagit i ett stort antal utställningar. Den sista ”utställningen” han arrangerade ägde rum våren 2018 i väntrummet på Arvidsjaurs hälsocentral. Arbetet med den blev en viktig aktivitet och samtidigt ett sorgearbete efter hustrun Mays bortgång.

En kär vän och en aktiv gammal man med kikare och målarpensel i handen har fått sluta sina dagar. Han gav så mycket och finns kvar i mångas minnen, i forskningen och i tusentals tavlor och teckningar. Folke åldrades med värdighet och har lämnat ett stort tomrum efter sig.

Gunnar Hedborg

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut