Ellen Engberg

Vi förlorade vår kära mamma, svärmor, mormor och farmor den 26 juli. Hon blev 92 år gammal. Hon avled lugnt och stilla på Klockarhöjdens äldreboende i Skellefteå.

Hon flyttade dit i mars i år, från att ha bott på Södergård, Norrstigen i 25 år. Ellen föddes och växte upp i Överkalix i en by vid Vännäsbergetsfot med Ängesån nedanför norrbottenshuset med en ladugård, sommarstuga på tomten och stor hölada.

Föräldrarna hette Anna och Johan Nilsson och i huset bodde även mammas farfar, sedan sprang det även barn i alla åldrar där.

Mamma sjöng hela tiden som barn. Av hennes mamma fick hon lära sig psalmer, visor och skillingtryck, när hon antigen satt i gårdsrönnen eller på en pall i ladugården när hennes mamma morgonmjölkade. Hon fick även sjunga solo på skolavslutningar och hon var även med i körer på alla ställen dit vi flyttade.

När hon var 17 år kom den nyexaminerade folkskoleläraren från Rosvik till Vännäsberget och liksom vår kungs välkända ”klick” var de med om samma sak.

De gifte sig i Överkalix kyrkan 1946. Vi barn kom -47, -50 och -62.

Familjen har flyttat många gånger från norr till söder. Den sista anhalten blev Hässleholm i 27 år. Längtan till Norrland var stark och semestrarna tillbringades där i rian som hade blivit en sommarbostad.

Mamma var intresserad av att sy kläder. Efter en textilutbildning sydde hon bland annat två folkdräkter. Att vandra i skogen med pappa, plocka bär eller sitta vid en älv med kaffekopp det var skönt. Vid 40 års ålder utbildade hon sig till barnskötare och trivdes med dagisbarnen och de med henne.

År 1989 dog hennes älskade man, vår pappa. Det blev många år av sorg. Några år därefter flyttade hon hit till Skellefteå och har bott här i cirka 25 år. Hon månade om oss alla.

Vi vill tacka all personal på Klockarhöjden, som med empati, engagemang och yrkesskicklighet, hade hand om mamma under hennes sista tid.

Vi saknar henne så.

Familjen

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut