Foto: Privat

Birgit Andersson

Vår älskade mamma Birgit Andersson, Skellefteå, har i en ålder av 76 år lämnat oss i sorg och saknad.

Mamma var dotter till Sven och Rosalia Marklund och växte upp på Sörböle i Skellefteå.

Tidigt i livet träffade hon sin livskamrat Lars-Gunnar och de kom att få ett fint och lyckligt liv tillsammans, först som par och sedan som familj när vi döttrar, Katarina och Kerstin, kom. Mamma och pappa delade många intressen, men var också väldigt individuella och olika som personer. Mamma, som var ordentlig och eftertänksam, fick många gånger lägga band på vår ivriga pappa.

Mamma var organiserad och noggrann och hon jobbade med bokföring och siffror under alla sina yrkesverksamma år. Vi barn trodde nog att hon jobbat på Skatteverket ända sedan det startade och vi imponerades av att hon hade så många blanketter och en miniräknare med ett fodral i brunt skinn. Vi tyckte också att det var toppen när det blev dags att deklarera. Mamma hjälpte gärna till med deklarationen. Vi barn älskade den perioden under våren när vi på lördagar åkte runt hos släkt och vänner och fikade och åt gott medan mamma knappade på sin miniräknare och fyllde i blanketter till höger och vänster.

Mamma hade många intressen och fördjupade sig gärna genom att gå kurser och träffa andra som delade samma intressen. Hon vävde, sydde, stickade och broderade i tenn. Allt gick lite i perioder, men oavsett vad hon gjorde så blev hon lika uppslukad och mån om att allt skulle vara perfekt.

Något som hon alltid fann tid till var hennes stora passion, matlagning. Mamma älskade att laga mat och att ha middagsbjudningar. Hon var inte bara en fena på att laga mat utan hade också ett öga för det estetiska och att kombinera det goda och vackra med passande dryck.

Tillsammans delade mamma och pappa intresset för hus och trädgård och att resa. De uppskattade alla typer av resor och njöt av alltifrån härliga långresor till andra kontinenter till uppfriskande fjällstrapatser.

När de fyra barnbarnen kom förgylldes tillvaron ytterligare. Mamma älskade att få laga mat och pyssla med barnbarnen. Julförberedelserna kommer aldrig att bli desamma. Mamma lyckades alltid skapa traditioner och trivsel kring högtider och de lever förstås vidare.

Mamma lämnar ett stort tomrum efter sig, men vi är glada att hon haft ett fint och lyckligt liv och att vi har fått vara en del av det.

Katarina och Kerstin

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut