Augustin Nilsson

Notera att denna artikel är från 2016.
Norsjö

Augustin Nilsson somnade in på Vinkelbo i Norsjö den 12 februari efter en tids sjukdom. Han blev 84 år. Augustin föddes i Stensborg, Hemmingen, son till Stina och Nils Nilsson.

Han började tidigt med skogsarbete, hyggesbränning och skogsplantering åt Robertforsbolaget. Skogsarbetet och dagliga transporter på skidor eller med cykel till skolan, affären och posten lade grunden till en god fysik.

Augustin var allmänt idrottsintresserad. Han åkte skidor på vintern och spelade fotboll på sommaren. Han började tävla på skidor i 18-årsåldern. Augustin var den "eviga tvåan" tre år i rad i Kalvträskloppet innan han vann tävlingen 1959 och fick prinsessan Sibyllas vandringspris, en brudkrona i guld.

Han var ofta i täten på DM och SM. Som veteran vann han flera segrar i DM och SM, samt VM-guld på 20 kilometer i H 70.

Förutom DM-segrar i terräng blev han tvåa på Lidingöloppet H 60.

Augustin arbetade under många år som säljare av skidor på Jola Sport och Fliesbergs i Skellefteå och Stockholm.

Sin fasta punkt och där han trivdes bäst var dock hemma i Stensborg med den vackra och orörda naturen in på knutarna, med alla fina bärställen och det rika djurlivet.

Han var kulturellt intresserad, målade, skrev dikter och lyssnade på musik.

Augustin var släktkär, hade stor omsorg om äldre närstående och med sitt mjuka och försynta sätt var han omtyckt och efterfrågad.

Augustin sörjs närmast av sin syster Gunvor och hennes make Jan-Erik, samt systerdöttrarna Christina och Dorina med familjer.

Kristina och Eskil Tåg

***

Augustin Nilsson har avlidit i en ålder av 84 år, efter en tids sjukdom.

Han föddes år 1931 och hans mamma var Guld-Martin Lundströms äldre syster.

I unga år arbetade Augustin mest inom skogsbruket, för att sedan flytta till Skellefteå och hjälpa Johnny Granlund med att bygga upp hans framgångsrika affärsverksamhet. På äldre dagar flyttade Augustin tillbaka till Norsjö och övertog föräldrahemmet.

Augustin växte upp i en av Sveriges främsta skidåkarbygder genom tiderna, med bland annat storheter som Henning Isaksson, Ernst Alm, Oskar Lindberg, Mauritz Brännström, Martin Lundström och Sten Bergkvist. Detta faktum påverkade Augustin i hög grad till att följa deras lysande exempel. Därigenom blev idrott en central del i Augustins liv och med stora framgångar inom skidor, längd och långdistanslöpning. Han blev kanske främst förknippad med Kalvträskloppet som han vann 1959. Han hyllades på upploppet i Burträsk med det årets stora slagdänga: "Han är ung, han är kung, han är grann och populär". Skidoraklet Alvar ”Lia” Jonsson från Umeå jämförde vid ett tillfälle, i sin VK-krönika, Augustins uppenbara högvinst i den idrottsgenetiska tombolan med en som vunnit SEK 200000 på tipset, men som inte gick och hämtade ut pengarna!

Augustin tyckte också mycket om att vinna, men han uppskattade inte lika mycket all uppståndelse runt omkring. För detta var hans frihetsbehov för stort. Betecknande för Augustin var också att han var en mycket god lyssnare, han läste mycket skickligt och begåvat av sin omgivning, men att stå främst i ledet var dock inte direkt hans grej.

Vännen Peter Fredriksson

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut