Lennart Forslund

Lennart Forslund, Skellefteå. 

Dödsfall2025-07-19 05:00

Som tidigare meddelats avled civilingenjören Lennart Forslund den 4 juli 2025 i Skellefteå. Han var 93 år gammal. Närmast sörjande är hustrun fil.mag.Gudrun Forslund, f. Sjödin, barnen Eva, Inger och Nhils med familjer samt framlidne sonen Görans änka Lena och son Ludvig. 

Tiden mellan världskrigen var i Sverige och inte minst i övre Norrland en tid av företagsgrundande i den framväxande motoriseringens tecken. Till periodens grundare hörde fyra bröder Forslund, bördiga från ett småbruk i Ostvik utanför Skellefteå. Den äldste brodern gick tidigt bort, men Johan, Per och Oscar, alla tre födda på 1890-talet, skapade en rad framgångsrika företag utmed Norrlandskusten: Volvoagenturer i Skellefteå, Gävle, Sandviken och Piteå, den mekaniska verkstaden FOCO i Skellefteå, som tillverkade hydrauliska fordonskranar, senare också sågtillverkaren ARI i Örnsköldsvik.

På 1960-talet sysselsatte Forslundsföretagen omkring 900 personer. De ägdes och drevs av brödratrion med strikt likafördelning av ansvar och tillgångar. När de tre i mitten av 1950-talet så gott som samtidigt drabbades av sjukdom eller död tog Per Forslunds söner, bland dem Lennart, över ledningen med de andra brödernas avkomlingar som styrelseledamöter. 

Lennart Forslund, näst äldst bland fyra bröder, avlade studentexamen i Skellefteå 1950 och civilingenjörsexamen vid KTH 1954. Han anställdes vid Volvoagenturen AB Bröderna Forslund i Skellefteå och blev 1963 företagets verkställande direktör, en post som tre år senare kom att omfatta även ledningen av en Volvoagentur i Piteå. 

1970 tillträdde han direktörsposten i järnhandelsföretaget AB John Sjödin, i vilket hans hustru var en av huvudintressenterna, men övertog samtidigt ordförandeskapet i Bröderna Forslunds styrelse. 

Att behålla och utveckla – eller att utan förlust sälja - lönsamma företag som helt ägdes av en växande familjekrets var i 1970- och 1980-talets Sverige, med dess konfiskatoriska inkomst- och förmögenhetsbeskattning, att gå i uppförsbacke. Det var en uppgift som krävde framsynt strategisk kompetens men också inbördes lojalitet.

Med sin analytiska förmåga, sina kunskaper, sitt lugn, sin realism, sin milda ironi och sin fullständiga integritet var Lennart under dessa årtionden den ledande i den forslundska familjekretsen – en fast klippa i alla stormar. Till hans dygder hörde stor blygsamhet. Det var med möda han förmåddes mottaga Kungl. Patriotiska sällskapets högst välförtjänta näringslivsmedalj 1992.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!