Ada Johansson

Ada Johansson före detta Persson avled stilla den 19 Juli. Hon blev 94 år gammal.

Mamma växte upp bland många syskon i Lankan, Barsele. Som många andra började hon tidigt att arbeta som piga. Men hon ville mer och sökte sig bort. Hon hamnade i Norsjö där hon fick jobb som sömmerska i en fabrik som tillverkade oljeställ.

Vår pappa sökte en piga men fann kärleken. Ada blev bondmora i Långträsk, Malå. Hon fortsatte att handarbeta vid sidan om allt arbete på gården och började också sy kläder åt grannar och bekanta. hon blev mycket omtyckt för sin blusar, klänningar och byxor. Förutom alla kläder, mattor, gardiner, örngott och handdukar som producerades så började hon på äldre dagar tillverka saker av björk-rot och näver. Det blev senare en ganska lönsam hobby.

När hon som nybliven änka flyttade tillbaka till Norsjö hittade hon ett nytt område för sina färdigheter. Hon började sy lapptäcken. Först till de närmaste men sen också för att skänka till hjälpande händer. Många barntäcken har skickats vidare men också barnkläder som hon sydde av skänkta tyger. När krafterna började sina fortsatte hon envetet med att sticka kläder för att skänka bort.

Ett par flitiga händer har stillnat. En liten mor har fått sin ro.

Ada sörjes närmast av barnen Per-Olof och Siv med familjer

Ett varmt tack till mammas ”Änglar” som fanns till hennes hjälp på Lönnvägen, Klockarbo och Solbacka.

Familjen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut