En viktig hörnsten i välfärden är skolan. Dess viktigaste resurs är dess personal.
Men i förskolan är läget akut och genom hela skolsystemet, från förskola till vuxenutbildning, ser vi en ökande brist på utbildade, behöriga och legitimerade lärare. Vikarier lyser med sin frånvaro.
Skellefteå kommun planerar också för stor tillväxt, vilket ytterligare kommer att öka trycket på skolan.
För att rusta inför framtiden krävs strategiska satsningar på konkurrenskraftiga löner och en plan för hur en attraktiv arbetsmiljö ska kunna åstadkommas.
Lärarfacken i Skellefteå uppmanar därför politikerna att våga göra de prioriteringar som krävs.
Staten bidrar årligen med ett antal miljarder kronor för att uppgradera de låga lärarlönerna. Men den delen är inte tillräcklig.
I förskolan är läget akut och genom hela skolsystemet, från förskola till vuxenutbildning, ser vi en ökande brist på utbildade, behöriga och legitimerade lärare.
Intentionerna i det nytecknade läraravtalet, HÖK 18, föreskriver tydligt en fortsatt uppgradering av skolpersonalens löner i syfte att öka läraryrkets attraktionskraft.
Här kan vi konstatera att löneutrymmet i Skellefteå kommuns löneöversyn 2018 var snålt tilltaget, och att löneöversynsprocessen blev styvmoderligt behandlad på grundskolan, vilket skapat stor frustration och många klick på Platsbankens hemsida. När kommer satsningen på skolan i Skellefteå?
Det nya läraravtalet lyfter vikten av att förbättra arbetsmiljön i skolan och betonar att en bra arbetsmiljö är avgörande för att läraryrket ska bli attraktivt.
I dag finansieras löneökningar i skolan genom effektiviseringar av verksamheten. Personalkostnaderna blir på så sätt en orsak till att barn- och elevgrupperna blir större och att de som arbetar i skolan får ökad arbetsbelastning. Detta sammantaget medför att det blir allt svårare att följa skollagen där hänsyn ska tas till varje barns och elevs olika behov.
Skolans kompensatoriska uppdrag, att den ska ”uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen”, äventyras också när kraven på effektivisering ökar.
Om arbetsgivaren lättar på trycket genom att tillföra ekonomiska resurser som möjliggör ett strategiskt arbetsmiljöarbete, satsar på kompetensutveckling och höjer lönerna skulle kvaliteten och resultaten i Skellefteås skolor höjas.
Våga prioritera skolan i Skellefteå.
Mikael Johansson, ordförande Lärarförbundet Skellefteå
Anette Holmgren, ordförande Lärarnas Riksförbund Skellefteå