Replik på Malin Lernfelts krönika ”Lärandet förlorar på minsta motståndets lag” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 3 juni 2019.
I en krönika i Norran (3/6 2019) oroar sig Malin Lernfelt över att elever i grundskolan inte stimuleras tillräckligt av digitala läromedel.
Som exempel lyfter Lernfelt fram Digilär, som ägs av Natur & Kultur.
I takt med att våra barns vardag raskt digitaliseras kan detta vara en oro som Lernfelt delar med många föräldrar. Det är bra att frågan kommer upp till diskussion.
Med utgångspunkt i regeringens digitaliseringsstrategi driver skolmyndigheter och kommuner ett intensivt arbete för att ta reda på hur den svenska skolan på bästa sätt ska kunna dra nytta av digitaliseringen. För oss på Natur & Kultur är det självklart att bidra med vår kompetens och erfarenhet.
Båda formaten har sina fördelar och båda är under ständig utveckling för att i så hög grad som möjligt stimulera eleverna till lärande och nyfikenhet. Vi ställer samma krav på kvalitet och forskningsförankring för båda formaten. Självfallet utgår båda också från att läraren är nyckelperson i undervisningen när det gäller att vägleda och utmana eleverna.
Digitala läromedel skapar pedagogiska mervärden genom interaktivitet, kontinuerligt uppdaterat innehåll, fördjupningsmaterial och särskilt stöd till elever med funktionsvariation. Digilär kan anpassas efter varje elevs behov och individuella förutsättningar utan att kravnivån sänks.
På Natur & Kultur anser vi att digitaliseringen innebär stora pedagogiska möjligheter som är värda att investera i.
Digitala läromedel har en självklar plats i dagens och framtidens skola, inte minst för att rusta våra barn och ungdomar för ett allt mer digitalt samhälle.
Per Almgren, vd Natur & Kultur
Lärandet förlorar på minsta motståndets lag