Grön omstÀllning och sjukvÄrd gÄr hand i hand

Replik pĂ„ Petter Nilsson (SD) och Pontus Perssons (SD) debattartikel ”LĂ€gg resurserna pĂ„ sjukvĂ„rd istĂ€llet” i Norran den 31/1.

"VĂ„r nĂ€rvaro i Stockholm ger oss möjlighet att bygga relationer och dela kunskap, inte minst om den gröna omstĂ€llningen.”

"VĂ„r nĂ€rvaro i Stockholm ger oss möjlighet att bygga relationer och dela kunskap, inte minst om den gröna omstĂ€llningen.”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik2024-02-07 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En artikel frÄn Sverigedemokraterna om VÀsterbotten pÄ Grand HÎtel belyser en viktig diskussion om hur vi i VÀsterbotten hanterar vÄra prioriteringar, inte minst nÀr det gÀller den gröna omstÀllningen och behovet av investeringar i sjukvÄrden. Det Àr en balansakt som krÀver noggrant övervÀgande och strategisk planering.

För det första Àr det viktigt att erkÀnna vÀrdet av mötesplatser som VÀsterbotten pÄ Grand HÎtel. Dessa sammankomster Àr inte bara en möjlighet för regionen att marknadsföra sig sjÀlv kostnadseffektivt, utan ocksÄ en plattform för att kraftsamla och skapa dialog mellan olika samhÀllssektorer. I en tid av snabb teknologisk utveckling och globala miljöutmaningar, Àr det avgörande att vi samarbetar över grÀnserna för att hitta hÄllbara lösningar.

VÄr nÀrvaro i Stockholm ger oss möjlighet att bygga relationer och dela kunskap, inte minst om den gröna omstÀllningen. Samtidigt Àr det viktigt att inte underskatta de utmaningar som vÄr hÀlso- och sjukvÄrdssektor stÄr inför.

VÀsterbottens engagemang i den gröna omstÀllningen och nya industriella projekt kan bidra till att stÀrka regionens ekonomi, vilket i sin tur kan ge ökade skatteintÀkter och finansiella medel till sjukvÄrden.

Genom att skapa starkare band mellan nĂ€ringsliv, politik, civila samhĂ€llet och akademin, och genom att frĂ€mja VĂ€sterbottens unika kvaliteter och möjligheter, kan vi locka investeringar och talanger som gynnar bĂ„de den gröna omstĂ€llningen och vĂ„r hĂ€lso- och sjukvĂ„rdssektor. 

Det Àr ocksÄ regionens uppdrag som en del av ett större arbete för regionens utveckling som regionalt utvecklingsansvarig. Att kritisera mötesplatser för att de inte direkt möter omedelbara behov inom sjukvÄrden Àr att se kortsiktigt och missa den större bilden.

En frĂ„ga som diskuterades under invigningen, i nĂ€rvaro av ansvarigt finskt statsrĂ„d, var exempelvis ett utökat nordiskt samarbete och förbĂ€ttrad infrastruktur mellan norra Finland, norra Sverige och norra Norge, vilket kan ge direkta möjligheter Ă€ven för hĂ€lso- och sjukvĂ„rden och aktualiseras av Sveriges Nato-ansökan. HĂ€r finns stora möjligheter. Tillsammans visar de olika aktörerna att vi har möjlighet att skapa en mer hĂ„llbar framtid för VĂ€sterbotten och norra Sverige. 

Grön omstÀllning och högkvalitativ sjukvÄrd gÄr hand i hand.