Det finns en rad brister när våldtäkter och andra sexualbrott ska utredas.
I tillsynsrapporten från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten slås det fast att våldtäktsutredningar läggs ner, trots att det i många fall finns ytterligare möjliga åtgärder som skulle kunna leda arbetet framåt. Centerkvinnorna reagerar starkt på att sexualbrott nedprioriteras.
Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor leder till åtal. I ett flertal granskade ärenden påvisas bristande dokumentation av skador, att brottsoffret inte haft ett målsägarbiträde vid förhör, att fotodokumentation inte gjorts på brottsplatsen och att handläggningstiderna är långa.
En utdragen handläggningsprocess påverkar brottsoffret och vi vet att det leder till att möjligheten att klara upp brottet minskar.
Men den kanske allvarligaste bristen är att den misstänkte gärningsmannen i 30 procent av fallen inte förhörs, trots att det hade kunnat leda utredningen framåt. Det står även i strid med Åklagarmyndighetens rekommendationer för utredning av sexualbrott.
Av de 398 ärenden som ingår i tillsynsrapporten har åtal endast väckts i 84 fall, det vill säga i 21 procent av fallen. Samtidigt konstateras det att av de väckta åtalen har 83 procent lett till en fällande dom. Detta borde vara ytterligare ett incitament till att göra utförliga utredningar som leder till åtal.
De brister som uppmärksammats visar tydligt att sexualbrotten måste prioriteras högre.
Inom polisen är det samma personalkategori som utreder mord och våldtäktsbrott, vilket medför att sexualbrotten sätts i relation till mordutredningar.
Barbro Jönsson, tidigare åklagare och verksamhetsutvecklare vid polisen i Region Väst, vittnar om att utredningar av våldtäktsbrott inte anses ha hög status inom poliskåren. Brotten prioriteras ned eftersom de inte uppfattas som särskilt ”coola” att utreda. Sådana subjektiva uppfattningar hör inte hemma inom rättsväsendet.
Centerkvinnorna har tidigare påtalat för justitieminister Morgan Johansson (S) att våldtäktsanmälningar måste tas på allvar. Han lovade att ta strid mot sexualbrotten. Det har gått två år sedan dess och det är nu hög tid att gå från ord till handling. Vi i Centerkvinnorna förväntar oss att justitieministern agerar kraftfullt mot de påvisade bristerna. Sexualbrotten måste få högre prioritet.
Vi vill att straffvärdet för sexualbrott skärps, framför allt för våldtäkt. Vidare ska våldtäkt inte kunna rubriceras som ett mindre grovt brott och alla inom rättsväsendet måste få förstärkt utbildning. Dessa åtgärder behövs för att stärka signalvärdet för sexualbrott och i förlängningen skydda kvinnor från att bli utsatta.
Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna
Anna-Karin Sjölander, avdelningsordförande Centerkvinnorna Umeå