Nu har väl ändå regeringens logik spårat ur

Debatt. Det är anmärkningsvärt att EU-kommissionens förslag till ny tågpassagerarförordning, som innebär försämrade villkor för den som väljer tåg före flyg, har fått grönt ljus av regeringen. För oss sverigedemokrater känns det som om regeringens logik har spårat ur.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2019-10-13 10:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Regeringen vill att fler ska välja tåget.

Det ska också bli lättare att semestra på räls.

Därför är det anmärkningsvärt att EU-kommissionens förslag till ny tågpassagerarförordning, som innebär försämrade villkor för den som väljer tåg före flyg, har fått grönt ljus av regeringen.

Förslaget innehåller en del förbättringar för tågresenären. Men också försämringar. Regeringen vill till exempel att tågföretag ska kunna neka kunderna återbetalning i vissa situationer. Ett exempel är vid det man kallar svår väderlek. Alla som regelbundet åker tåg på vintern vet att ”svår väderlek” i vissa delar av landet kan vara detsamma som ett par millimeter snö.

Ska tågföretag verkligen ha rätt att vägra återbetalning vid ”svår väderlek” när flygbolag betalar tillbaka biljettpriset till kunden vid både orkaner och vulkanutbrott?

Det är inte bara tågväxeln i Hallsberg som lider av upprepade signalfel och orsakar irritation. Det gör även regeringens politik.

Den nya tågpassagerarförordningen innebär att regeringen tvingar flygbolag att återbetala biljettpriset om deras piloter går i strejk. Men om lokförarna strejkar får du inte tillbaka en enda krona.

Det ger inte fler människor incitament att ta tåget, tvärtom.

Kan det vara så att ägarstrukturen spelar roll för regeringens ståndpunkt? Det var lätt att tvinga privata flygbolag att ersätta konsumenterna. Men när det kommer till de huvudsakligen statligt ägda tågföretagen verkar det inte längre vara lika viktigt. Regeringen tycker i stället att de som åker tåg ska teckna privata försäkringar för att slippa riskera förlora pengar om tåget blir inställt.

Det är inte rimligt, framförallt inte om regeringen vill att fler ska åka tåg.

Sverigedemokraterna står för valfrihet. Vi tycker att de som vill ska kunna ta tåget i stället för att flyga. Men vi vill också att konsumentskyddet ska vara lika oavsett vilket färdsätt man väljer.

Om man från regeringens sida vill att fler ska åka tåg, varför går man då med på sämre villkor för tågresenärer?

Hade det inte varit rimligare att låta färdsätten konkurrera på lika villkor?

För oss känns det som om regeringens logik har spårat ur.

Angelica Lundberg (SD), riksdagsledamot från Jönköpings län, ledamot i civilutskottet

Mikael Eskilandersson (SD), riksdagsledamot från Skåne län, konsumentpolitisk talesperson