Lås vapenskåpen, här kommer Juncker

Krönika. Jag vågar tro att EU:s vapendirektiv, à la S- och MP-regeringen, kommer ta kål på svenskt sportskytte i stället för att ta kål på vapenbrottligheten. Man måste helt enkelt säga stopp och belägg till EU och till regeringen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2019-05-16 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Den fridfullaste stunden i livet infinner sig när ett vapen vilar i mina händer.

En av de högsta formerna av gemenskap, rekreation och respekt är när fingret ligger runt en avtryckare, millimetern från att avsluta ett liv.

Förhoppningsvis har samtliga vid det här laget insett att det är jakt som jag pratar om. I mitt fall älgjakt.

Det finns omkring 620 000 legala vapenägare i Sverige. För en överlägsen majoritet av dessa är vapnet en hobby och ett tillfälle att umgås. För vissa är det verktyget man använder för att utöva en sport. Utöver allt detta myspys är vapnet också en del av en viktig samhällstjänst, en vilt- och naturvård.

Tänka sig, min älgstudsare kan vara en av anledningarna till att du har en vacker och fridfull skog att äta bulle och dricka kaffe i.

Svenska jägare och sportskyttar är beviset på att EU ska göra på ett annat sätt för att stävja brottslighet.

En överlägsen majoritet av de som innehar vapen hanterar det på ett lagligt och ansvarsfullt sätt. Sedan finns den där gruppen människor som inte gör det. Och den växer, tyvärr.

I Sverige har vapenbrotten ökat markant de senaste åren. 2013 anmäldes cirka 4 600 brott mot vapenlagen, 2018 var de nästan 6 700. Samtidigt signalerar Europol, den europeiska polisbyrån, att det finns 3 600 aktiva nätverk av organiserad brottslighet inom EU.

Det är bland annat med anledning av detta som EU infört sitt vapendirektiv. Ett direktiv som den svenska regeringen övertolkat till vad som verkar kunna bli de svenska jägarnas och sportskyttarnas största mardröm. Jag tror att det är det här som kallas kollektiv bestraffning. En käftsmäll till alla när det egentligen bara är några få som förtjänar att straffas.

För bestraffning ska de ha, de kriminella som skjuter människor i allt större utsträckning. Men bestraffningen måste komma genom striktare brottspolitik, hårdare straff och minskad rörlighet av kriminella inom EU. Inte genom byråkratisk klåfingrighet mot hederligt folk.

Resultatet blir bland annat att allt fler vapen blir olagliga, att sportskyttar inte kommer att kunna resa utomlands med sina vapen och att handläggningen av licenser blir krångligare. Jag vågar tro att EU:s vapendirektiv, à la S- och MP-regeringen, kommer ta kål på svenskt sportskytte i stället för att ta kål på vapenbrottligheten.

Man måste helt enkelt säga stopp och belägg till EU och till regeringen.

I Sveriges fall är vapen något positivt. Inte att jämföras med den amerikanska varianten där vapnet snarare är en rättighet.

Jag menar att svenska jägare och sportskyttar är beviset på att EU ska göra på ett annat sätt för att stävja brottslighet.

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska helt enkelt ge sjutton i våra vapenskåp.

Micaela Löwenhöök, ordförande Moderaterna Skellefteå (och jägare)