Isolering i cellplast ökar brandrisken

Debatt. Lägre energiåtgång kräver mer isolering. Men vad mer isolering innebär ur brandskyddssynpunkt för småhus verkar ingen ha tänkt på. Sverige saknar i dag särskilda krav i byggreglerna för hur småhus får isoleras med cellplast. Mer cellplast i väggarna innebär högre risk vid brand.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2019-05-28 10:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Sverige har åtagit sig att alla nya byggnader ska vara nära-noll-energi-byggnader senast den 31 december 2020.

Nya byggnader som används och ägs av offentliga myndigheter ska vara nära-noll-energi-byggnader sedan den 1 januari i år.

Många byggnader tilläggsisoleras också på grund av de snabbt ökande energikostnaderna.

Lägre energiåtgång kräver mer isolering. Men vad mer isolering innebär ur brandskyddssynpunkt för småhus verkar ingen ha tänkt på.

Sverige saknar i dag särskilda krav i byggreglerna för hur småhus får isoleras med cellplast. Mer cellplast i väggarna innebär högre risk vid brand och att varken liv eller egendom skyddas. Vid brand i cellplastisolering ökar risken för att huset brinner ned, eller skadas allvarligt, jämfört med isolering i mineralull, som är mycket brandsäkrare.

Extremt giftiga rökgaser från cellplast i fasaden riskerar också att läcka in i inomhusmiljön.

Brandrisker med cellplastisolering i småhus är tämligen okänt bland konsumenterna. Cellplaster används flitigt som isoleringsmaterial i väggar och grunder eftersom det har goda värmeisoleringsegenskaper. Materialets formbarhet och lätta vikt, i jämförelse med mineralull, gör att många väljer cellplast.

Cellplast är en brandfarlig produkt även om ytskiktet är flamskyddsbehandlat och brandklassat.

Det är viktigt att avskärma och sektionera cellplasten med till exempel mineralull så att en eventuell brand inte kan sprida sig vidare i byggnaden.

För att inte skapa onödiga brandrisker vid användningen av cellplast är det viktigt att vara noggrann i projekteringen av småhusets fasad. Det saknas dock ett regelverk att hålla sig till.

Frågan är om det är lämpligt att Sverige saknar särskilda regler för hur småhus får isoleras med cellplast. Avsaknad av regelverk brukar historiskt sett inte borga för byggnadsteknisk kvalitet.

Cellplast har otvetydigt vissa fördelar, men samtidigt finns det tydliga brandrisker med att använda materialet enligt den rapport som Villaägarnas Riksförbund har låtit ta fram.

Vi föreslår därför att regeringen uppdrar till Boverket att utreda om användningen av cellplastisolering i småhus bör regleras – och i sådant fall hur en sådan reglering ska se ut.

Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund

Johan Smeds, byggnadsteknisk expert Villaägarnas Riksförbund