Haltande resonemang om hyreshöjningar

Replik. Vi hade önskat att fastighetsägarna såg vilka problem ökade bostadsrättspriser medför för hyresrätten i stället för att närmast opportunistiskt använda den utvecklingen som referens för kommande hyresförhandlingar. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter.

Politik2019-12-26 16:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Veronica Gustafssons, platsansvarig Fastighetsägarna MittNord, Anna Erssons, marknadschef Skebo, Anna Porsebys, fastighetsförvaltare lokalt, affärsområde fastighetsförvaltning, Riksbyggen, Timo Siikaluomas, portföljförvaltare, affärsområde fastigheter, Riksbyggen, och Anton Cliffmarks, förhandlingsansvarig Heimstaden, debattartikel ”Hyresnivån kan inte fortsätta halka efter”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 18 december 2019.

Inför de hyresförhandlingar som nu drar igång vill företrädare för såväl allmännyttiga som privata fastighetsägare se kraftigt höjda hyror i Skellefteå.

Logiken i deras argumentation är dock, minst sagt, haltande. Debattörerna anför bland annat att ”jämfört med rikssnittet har Skellefteå lägre snitthyra på hyresrätter” och att ”mäklarstatistik visar att villor och bostadsrätter blivit omkring tio procent dyrare, vilket indikerar en stark efterfrågan på bostäder”.

En prisuppgång på bostadsrätter indikerar en efterfrågan på just bostadsrätter. Ingenting annat. Det blir därför märkligt att ange bostadsrättsmarknaden som referens för en önskad hyresutveckling. Bostadsrätter är en helt annan produktkategori. Bostadsrättspriserna har fördubblats på tio år och efterfrågas vanligtvis med bostadslån, där halva lånet inte behöver amorteras.

Detta i kombination med det låga ränteläget har gjort att priserna skjutit i höjden, långt över den generella inkomstutvecklingen.

Vi pratar alltså om en helt annan typ av köpkraft och finansiering jämfört med hyresrätter.

Prisutvecklingen på bostadsrätter är tvärtom ett problem eftersom den driver upp produktionskostnaden även för hyresrätter.

Detta är en av grundorsakerna till varför presumtionshyressättning, som garanterar kostnadstäckning för nyproduktion, infördes.

Vi hade önskat att fastighetsägarna såg vilka problem ökade bostadsrättspriser medför för hyresrätten i stället för att närmast opportunistiskt använda den utvecklingen som referens för kommande hyresförhandlingar.

Om en jämförelse trots allt ska göras kan vi konstatera att snittpriset för en bostadsrätt i Skellefteå är 17 000 kronor per kvadratmeter, att jämföra med 40 000 kronor per kvadratmeter för riket.

I räkneexemplet finns således stöd för en mer än halverad hyresnivå jämfört med riket. Vi argumenterar inte för detta, eftersom jämförelsen är irrelevant.

Det vore klädsamt om alla parter avhöll sig från att jämföra äpplen och päron.

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner och Hyresgästföreningen kan även se att tidigare års lägre hyresuppgörelser mer än väl har kompenserat för fastighetsägarnas kostnadsutveckling.

Inför 2020 behöver hyresutvecklingen hållas på en långsiktigt mer hållbar nivå.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker.

Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter.

Leif Hedvall, ordförande Hyresgästföreningen norra Västerbotten

Elisabeth Ennefors, chef för förhandling, kommunikation och opinion Hyresgästföreningen