Kommunfullmäktige i Skellefteå beslutade nyligen att införa slumpvisa frivilliga drogtester.
Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och har överklagat det till förvaltningsrätten. Vi tror inte att slumpmässiga frivilliga drogtester är rätt väg att gå.
I dag har skolan skyldighet att göra en orosanmälan om det finns en misstanke om att en elev använder droger. Vi får dock signaler från lärare och från elevhälsan om att omhändertagandet av elever med misstänkt drogmissbruk inte fungerar. Skola, elevhälsa, socialtjänst och BUP har inte ett fungerande samarbete så de elever som använder droger får inte den hjälp som de behöver.
Ska vi lägga resurserna på symbolpolitik, att testa de som vill delta frivilligt för cannabis? Eller ska vi bli bättre på att testa och agera vid misstanke om drogpåverkan?
Om ingenting görs efter ett positivt test blir signalen dessutom att ”ingenting händer om man drogar”. Vänsterpartiet vill i stället att resurser ska läggas på mer personal inom skolan, insatser för att minska psykisk ohälsa och på att öka möjligheten till meningsfulla fritidsaktiviteter för att förebygga att ungdomar hamnar i missbruk.
Vi vill också se adekvata åtgärder vid misstanke om missbruk och önskar enklare vägar för oroliga föräldrar så att de vet vart de ska vända sig för att få hjälp och stöd.
Missbruk förebyggs bäst genom minskade samhällsklyftor, minskad psykisk ohälsa och minskad hemlöshet.
Ett drogtest är ett ingrepp på den personliga integriteten. Själva testet innebär att man lämnar ett övervakat urinprov, det vill säga att personal tittar på när den som testas kissar i ett kärl, detta för att undvika att testet manipuleras. Testet visar inte om man någon gång använt droger utan om drogen finns i kroppen vid testtillfället.
Gymnasienämnden konstaterar: ”Det är osannolikt att någon elev kommer lämna positivt resultat”.
Vad är nyttan i att utsätta elever för detta när vi samtidigt inte tror att de som brukar cannabis kommer att vilja delta i testerna?
En kartläggning av unga missbrukare i Skellefteå från 2017 visade dels att cannabis är den vanligaste missbrukssubstansen, men även att nästan 40 procent missbrukar bensodiazepiner eller andra läkemedel, substanser som kan få mycket mer ödesdigra konsekvenser vid överdosering.
Skolinspektionen avråder dessutom från den här typen av tester. På deras hemsida kan man läsa: ”Drogtester är ett kroppsligt ingrepp och enligt grundlagen är alla medborgare skyddade mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Skolan får inte använda våld, påtryckningar, hot om sanktioner eller andra metoder för att tvinga en elev att gå med på att genomföra ett drogtest. Eftersom det är svårt att bedöma om ett drogtest faktiskt är frivilligt, det vill säga med ett fullt och reellt samtycke, utan tvång – avråder Skolinspektionen från att genomföra drogtester i skolan.”
Vänsterpartiet menar att drogtester ska användas på ett ansvarsfullt sätt där de fyller en verklig funktion. Missbruk förebyggs bäst genom minskade samhällsklyftor, minskad psykisk ohälsa och minskad hemlöshet, inte genom integritetskränkande ingrepp som dessutom riskerar att bryta mot grundlagen.
Lova Torstensson (V), kommunfullmäktigeledamot, Skellefteå kommun
Weidan Gong (V), kommunfullmäktigeledamot, Skellefteå kommun